Cropped landscape
Gazdaság
Megéri babakötvényt nyitni
2019-03-1208:17
A családok babakötvényben tartott megtakarítása négy hónap alatt – tavaly novembertől február végéig – tízmilliárd forinttal emelkedett. A családok ez idő alatt csaknem kétszer több babakötvényt vásároltak gyermekük Kincstári Start-értékpapírszámlájára, mint az előző év azonos időszakában, vagyis 2017. november és 2018. feb­ruár között – közölte hétfőn az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) Zrt - írja a Magyar Nemzet.
Az adósságkezelő szerint az állampapír-állomány kiemelkedő növekedési üteme elsősorban a magas kamatnak köszönhető. Emellett azonban az intenzív marketingnek, valamint a Babakötvény.hu weboldalon és a közösségi médiában lezajlott lakossági tájékoztatási kampánynak is jelentős szerepe volt abban, hogy tavaly február vége óta negyvenmilliárd forintról hatvanmilliárd forintra nőtt a szóban forgó befektetési termék állománya.

A gyermeküknek Start-értékpapírszámlát nyitó családok száma egy év alatt 34 százalékkal emelkedett. A távirati iroda által idézett közlemény szerint az ÁKK a Facebookon és a honlapon keresztül érkező lakossági érdeklődések alapján úgy látja, a családok tudatosan döntenek, és tisztában vannak vele, hogy a kiemelke­dően magas, jelenleg 5,8 százalékos kamatot garantáló Babakötvényt megéri Kincstári Start-értékpapírszámlára megvásárolni.

A magas kamat miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy átviszi a Kincstárba a gyermek más pénzügyi szolgáltatónál már meglévő Start-számláját.

A befektetés értékálló, hiszen a babakötvény az előző éves átlagos fogyasztóiárindex-változás mértéke felett háromszázalékos kamatfelárat garantál. Az állam a család éves befizetéseit – az államilag támogatott, egyszeri 42 500 forint életkezdési támogatáson túl – tíz százalékkal (legfeljebb évi hatezer forinttal) kiegészíti, és jóváírja minden gyermek számláján, amit ott babakötvény-befektetésként könyvelnek el.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ