Cropped landscape
Belföld
Kásler Miklós állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át
2019-03-1213:11
Önök a tudomány és a kultúra különböző területein a semmiből alkottak értéket, példaképül szolgálnak kortársaiknak és a feltörekvő ifjúságnak is. Korszakváltó időszakban vagyunk, szükség van mindenki tehetségére - mondta Kásler Miklós kedden a Várkert Bazárban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak átadásán. 
Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Kásler Miklós összesen 77 személyt díjazott; a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét harmincegyen, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét huszonketten, az érdemes művész kitüntetést tizenheten, a kiváló művészit öten, Magyarország Babérkoszorúját ketten kapták meg. 
    
Kásler Miklós kiemelte: a díjazottak hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez. Szavai szerint a történelem tanúsítja, hogy minden nemzet életében vannak időszakok, amikor évszázadokra megváltoztatják sorsukat, fejlődésnek vagy visszafejlődésnek indulhatnak. 
    
"1848-ban több évtizedes párbeszéd után összeverődött néhány ezer olyan ember, akinek fontosabb volt a magyar nemzet sorsa, mint a saját érdeke. Most is korszakváltó időben élünk, mindenki érzékelheti, hogy az ősi tradíciókkal, meggyőző hittel rendelkező napkeleti államok gazdaságilag megerősödtek, politikai befolyásuk nőtt" - fogalmazott Kásler Miklós. 
   
Mint hozzátette, ezt annak köszönhetik ezek az államok, hogy nincs identitászavaruk, tudják, hol vannak a gyökereik, "miközben napnyugaton értékválság alakult ki, nem találják valamikori önmagukat, emiatt nem látják pontosan a jövőt". 
    
Kásler Miklós a Magyar Érdemrend kitüntetéseket Rétvári Bence parlamenti államtitkár, az állami művészeti díjakat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyújtotta át. Egy kitüntetett távollétében férje, két másik alkotó esetében gyermeke vette át a díjat, hárman egy későbbi időpontban teszik ezt meg. 
    
Az ünnepi programban a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adtak műsort. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ