Cropped landscape
Belföld
Június első hete a magyar kereszténységről szól
2019-03-1206:31
A magyar kereszténység hetévé nyilvánítja a kormány a katolikus egyházfő, Ferenc pápa június 1-i csíksomlyói látogatása és a június 7-én kezdődő hagyományos búcsú közötti időszakot – értesült a Magyar Nemzet.
Az előterjesztés szerint – amiről az elmúlt hetekben döntött a kabinet – a két eseményt kiemelt figyelemmel kezelnék: ösztönöznék és támogatnák, hogy felekezetektől függetlenül minél nagyobb számban vegyenek részt rajtuk a Kárpát-medencei magyarok, ezzel is kifejezve a nemzet összetartozását, valamint az ezeréves magyar kereszténység iránti tiszteletet.

A programokról – egyházi és kulturális rendezvények, koncertek stb. – még folynak az egyeztetések a tárcák és a többi érintett között, az emlékhét hivatalos meghirdetésére ezért előreláthatóan március végéig várni kell.

Alessandro Gisotti, a Szentszéki Sajtóiroda ideiglenes igazgatója január 11-én jelentette be, hogy Ferenc pápa, elfogadva Románia elnökének, az állami hatóságoknak és a romániai katolikus egyháznak a meghívását, apostoli látogatást tesz az országban május 31-től június 2-ig azzal a céllal, hogy meglátogassa Bukarest, Jászvásár és Balázsfalva városát, valamint a csíksomlyói Szűz Mária-kegyhelyet.

A magyarság talán legfontosabb búcsújáró helyére június 1-jén, szombaton érkezik a katolikus egyházfő. Erre tekintettel Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánította – januári közleménye szerint azért, hogy ennek az eseménynek a zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának.

A tervek szerint június elsején, 11 órakor helikopterrel érkezik a pápa Csíksomlyóra, ahol a pápamobilon körbejár, hogy minél több hívőhöz kerüljön közelebb.

Várhatóan 11.45-kor kezdődik a latin nyelvű ünnepi szentmise; a pápa beszédét magyar nyelvre fordítják. Az eseményre külön szabadtéri oltárt készítenek, mert a meglévő nem felel meg.

A csíksomlyói pápalátogatás résztvevőinek regisztrálniuk kell magukat a Pontifex.ro honlapon. A portál csupán március 1-je óta működik, és néhány nap alatt több ezer ember iratkozott fel rá.

Magyar Nemzet 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ