Cropped landscape
Belföld
Fricz Tamás: Három pártcsaládot is fel lehet sorolni, melyek tárt karokkal várják a Fideszt
2019-03-1220:58
Ha a távozás mellett dönt a Fidesz, akkor nem légüres térbe kerül, hanem az úgynevezett euroszkeptikus pártcsaládok tárt karokkal várják - mondta Fricz Tamás az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az elemző szerint akkor érdemes bent maradna a Fidesznek a Néppártban, ha értékrendjét vállalni tudja, és nem lesz állandó kontroll alatt.
Kiemelte: három pártcsaládot is fel lehet sorolni, melyek tárt karokkal várják a Fideszt és ez a három pártcsalád együtt képezi az eurokritikusokat.
Nem Európa-ellenesek ezek a pártcsaládok, hanem kritikusak azzal szemben, ami most készül a liberális vegykonyhákban
- fogalmazott. Elmondta: a Konzervatívok és Reformerek, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia és a Nemzetek és Szabadság pártcsaládról van szó. Hozzánk legközelebb a Konzervatívok és Reformerek pártcsalád áll, melyben a vezető erő a PIS, a lengyel Jog és Igazságosság pártja.

Fricz Tamás hozzátette: minden jel arra mutat, hogy az euroszkeptikus pártok, illetve az újonnan belépő, új típusú eurokritikus pártok belépnek a képbe és megerősödnek. Jelenleg nagyjából egy harmadot képvisel ez a három euroszkeptikus pártcsalád az Európai Parlamentben.
A tét a következő: a Fidesznek akkor érdemes bent maradni a Néppártban, ha szabadon, szuverén módon képviselhetjük az értékrendünket, mely a hagyományos kereszténydemokrata értékrend
- jelentette ki. Kiemelte: ez a bevándorlásellenességet jelenti és az Európai Egyesült Államokkal szemben a Nemzetek Európáját képviseli. Ha ezt továbbra is tudja képviselni a Fidesz a Néppárton belül és ezért nem lesz megvetés tárgya, akkor érdemes maradni. Ha ez nincs meg, akkor úgy gondolom, nyugodtan lehet vállalni a távozást és egy új törésvonalat megnyitni.
A hagyományos bal-jobb és konzervatív-liberális törésvonalhoz képest az új típusú törésvonal a bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek, illetve az Európai Egyesült Államok és a Nemzetek Európáját képviselők között nyílna meg.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ