Cropped landscape
Külföld
Elutasította a londoni alsóház a kilépés feltételeiről szóló megállapodást
2019-03-1220:51
A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.
    
A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.
    
Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.
    
Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.

Theresa May: Szerdán a megállapodás nélküli Brexitről, csütörtökön a halasztásról szavazhat a ház

A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az EU-ból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását - mondta kedd este Theresa May miniszterelnök, miután a ház nagy többséggel elutasította a Brexit-megállapodást.

A szavazás utáni felszólalásában May bejelentette azt is, hogy ha a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét szerdán a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitanapot és szavazást, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását.
    
Az alsóházban jelentős többségben vannak azok a képviselők, akik nem támogatják a megállapodás nélküli kilépést, így van esély arra, hogy ezt a ház szerdán leszavazza, vagyis nem kizárható, hogy csütörtökön valóban napirendre kerül a Brexit halasztásáról szóló indítvány.
    
Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

Tusk szóvivője: jelentősen növeli a rendezetlen kiválás esélyét a londoni szavazás

Jelentősen növeli az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esélyét a brit parlamenti alsóház újabb elutasító szavazása - közölte kedd este az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk szóvivője.

Preben Aamann sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az előző este elfogadott jogi biztosítékok ellenére Londonban ezúttal is leszavazták a szigetország kilépésének feltételeiről szóló egyezményt.
   
 Kiemelte, az EU mindent elkövetett annak érdekében, hogy segítse a ratifikációt, nehéz elképzelni, hogy mi egyebet tudnának még tenni a bennmaradó huszonhetek.

Barnier: minden korábbinál fontosabb a felkészülés a rendezetlen kiválás esetére

Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után - figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este.

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már csak az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.
    
A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében "veszélyes illúziónak" nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélküli kilépés esetén is átmeneti időszak vár.
    
Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ