Cropped landscape
Külföld
Sargentini pártját méltatta a terrorszervezet
2019-03-1117:52
A Gázai övezetet megszállva tartó, Izrael elpusztítására törekvő hírhedt terrorszervezethez a Hamászhoz köthető propagandaoldal, a számos európai országban tevékenykedő EPAL Media Center arab nyelvű videóban üdvözölte Judith Sargentini pártjának, a Baloldali Zöldeknek (GroenLinks) azon álláspontját, hogy támogatja az Izrael-ellenes, mások szerint antiszemita BDS-bojkottmozgalmat – írja cikkében az Origo portál.
A propagandaoldal alapítója és fenntartója az az Amin Abu Rashid, aki a Hamász palesztin migráns hátterű, Hollandiában élő tagja és korábban kulcsszerepet játszott a Gázába induló blokádtörő hajók személyzetének kiképzésében. 
 
Judith Sargentini szóvivője 2011-ben „sajnálatát” fejezte ki, amiért a baloldali holland politikus nem lehetett ott a Gázába fegyvereket is csempésző szélsőbaloldali, blokádtörő hajó utasai között. 
 
Rashidot Izrael állam 2013 óta a Hamász európai képviselőjeként kezeli. 
 
Az EPAL YouTube-csatornája egy hete közölt egy arab nyelvű videót „A Zöld Baloldal meghirdette Izrael bojkottálását” címmel – írja az Origo a Neokohn nevű portálra hivatkozva.

A Zöld Baloldal nevű alsó- és felsőházi, illetve EP-képviselettel rendelkező holland párt nemrég hivatalosan is elfogadta az Izrael bojkottját hirdető BDS-mozgalom célkitűzéseit pártkongresszusán, amely hírről a magyar- és Izrael-ellenes nézeteiről közismert politikusuk, a Soros-Sargentini jelentés összeállítója, Judith Sargentini EP-képviselő is beszámolt hivatalos Twitter-oldalán.

A bejegyzésben a következők olvashatóak: a Zöld Baloldal kongresszusa elfogadja a határozatot, miszerint a BDS legitim módja a palesztinok megsegítésének az ő igazságukért való küzdelmükben.

Sargentinit külön méltatta a terrorszervezet

Az EPAL arab nyelvű videója fordítását a Jonet.nl nevű holland-zsidó hírportál közölte.

A videó méltatja a Zöld Baloldalt, mint „az első holland politikai pártot, mely Izrael bojkottjára szólít fel”.
 
Az arab szöveg szerint „kongresszusa során a Zöld Baloldal elfogadott egy határozatot, mely szerint a BDS legitim módja a palesztinok megsegítésének az ő igazságukért való küzdelmükben”.
 
A videó a holland képviselőnő arcképét közölve utal arra, hogy Sargentini saját Twitter-oldalán jelentette be: „2017 végén a Zöld Baloldal frakciója elhagyta az alsóházat, mikor egy Izraelt támogató beszéd hangzott el”.
 
Egy későbbi pontosítás szerint az eset valójában az amszterdami önkormányzat gyűlésén történt.
 
Hazug hárítási kísérlet

A Zöld Baloldal egy semmitmondó közleményben reagált a vádakra.
 
Szerintük a szélsőséges párt kongresszusán mindössze a BDS „kriminalizálása” ellen szólalt fel, úgy utalva az antiszemita kezdeményezésre, mint egy „izraeli erőszakra válaszul” létrejött, „nemzetközi mozgalom”. Arról, hogy mégis milyen „izraeli erőszakra” válaszoltak, semmit nem mondtak.
 
A közlemény persze egyetlen szóval sem ítélte el a Hamászt és az iszlám terrorizmust, mindössze annyit írt, hogy a párt hangsúlyt fektet a szólásszabadságra, mint az „egészséges demokrácia központi értékére”, és hogy „ellenezzük a vélemények büntetését és tiltását, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e velük. A konferencián elfogadott indítvány ebbe a hozzáállásba illeszkedik”.
 
A közlemény azzal zárul, hogy „az indítvány nem támogatja a BDS céljait. A Zöld Baloldal nem támogatja Izrael bojkottálását. A Zöld Baloldal nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi jognak és emberi jogok tiszteletének való megfelelésre. Az izraeli-palesztin konfliktusban elutasítjuk az erőszakot és a megfélemlítést mindkét oldal részéről”.
 
A hollandiai zsidók lerántják a leplet Sargentini pártjának a hazugságairól
Mint azonban arra a Likoed Nederland holland-zsidó szervezet is rámutatott, a közlemény több ponton sem felel meg a valóságnak.
 
A Zöld Baloldal ugyanis egyértelműen a BDS elfogadása mellett állt ki februári kongresszusán, mint ahogyan azt Sargentini itt idézett Twitter-bejegyzése is bizonyítja.
 
A BDS-mozgalom célja pedig nem a szólásszabadság gyakorlása, hanem egy egyértelműen antiszemita, Izrael eltörlésére irányuló mozgalom. A BDS-mozgalom alapítója, a katari származású Omar Barghouti ugyanis maga is tisztázta, hogy semmilyen zsidó jelenlétet nem fogadunk el Palesztina területén.
 
Sargentini és pártja mindig is Izrael-ellenes volt

„Júliusban meglátogattam Izraelt és Palesztinát, és blogoltam is. Izraelre a helyes szó igazán az apartheid.” Ezt az üzenetet Judith Sargentini osztotta meg hivatalos Twitter-oldalán, még 2015-ben.

2002-ben pedig zsidókat vertek meg egy olyan amszterdami Izrael-ellenes rendezvényen, ahol Sargentini pártjának több képviselője is felszólalt.
A rendezvényen kitört verekedésben fiatal marokkói migránsok vettek részt és ott olyan rigmusokat énekeltek, hogy „Hamász, Hamász, minden zsidóval a gázba.”
Ezektől Sargentini soha nem határolódott el – emlékeztet rá az Origo cikke, amely teljes egészében a portálon elolvasható.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ