Cropped landscape
Gazdaság
Recesszióban a török gazdaság
2019-03-1110:59
Törökországban a harmadik negyedév után a negyedik negyedévben is zsugorodott a gazdaság és ezzel a török gazdaság technikai értelemben recesszióba került.

A török statisztikai hivatal azt közölte, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 2,4 százalékkal zsugorodott a török hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, amikor 1,1 százalék volt a csökkenés. 
    
A szakértői várakozásokban is 2,4 százalékos tavalyi utolsó negyedévi gazdasági zsugorodás szerepelt a harmadik negyedévhez képest. 
    
Éves összevetésben a török GDP a december végével záródott három hónapban 3 százalékkal zsugorodott, több mint két év óta először jegyeztek fel éves szintű gazdasági visszaesést. 
    
A tavalyi harmadik negyedévben a török gazdaság éves összevetésben még 1,8 százalékkal nőtt. 
    
A negyedik negyedévi adatok ismeretében a török statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy tavaly a gazdaság növekedése 2,6 százalékra lassult a 2017. évi 7,4 százalékról. 
    
A török gazdaság lassulása részben a magas inflációra, a líra gyengülésére és a magas kamatra vezethető vissza. 
    
Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. 
    
Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat jelentős emelése részben ugyan erősítette a lírát, az infláció ugyanakkor továbbra is magas, húsz százalék fölötti, az irányadó, egyhetes repokamat pedig 24 százalék.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ