Cropped landscape
Gazdaság
Fókuszban a Románia felől érkező gázimport
2019-03-1108:34
A román-magyar gázszállítási folyosó kiépítése áll az FGSZ Földgázszállító Zrt. tízéves fejlesztési tervének fókuszában; a fejlesztés első ütemében októbertől évi 1,75 milliárd köbméterre nő, és kétirányúvá válik a Magyarország és Románia közötti gázszállító kapacitás - írta hétfői lapszámában a Világgazdaság. 
A román-magyar gázszállítási folyosó a 2010-ben üzembe helyezett Szeged-Arad vezetékhez kapcsolódó infrastruktúra - elsősorban a szadai és a gödöllői - fejlesztésével jönne létre. Az évi 4,4 milliárd köbméter fekete-tengeri gáz szállítását lehetővé tevő második ütem indítása akkor kaphat zöld jelzést, ha a piaci szereplők előzetesen lekötik a román-magyar importkapacitás elvárt hányadát. Az erre vonatkozó kapacitásaukciót a kereskedők kérésére május 30-ig meghosszabbították. 
    
Az FGSZ közben megkezdte az északkelet-magyarországi ellátásbiztonság javítását célzó, szintén a román-magyar szállítási folyosóhoz kapcsolódó projekt megvalósítását, hogy felkészüljön a jövőre esetleg előforduló ellátási nehézségekre - olvasható a Világgazdaságban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ