Cropped landscape
Belföld
Elkészült az európai parlamenti választás hirdetménye
2019-03-1111:03
Elkészült a május 26-i európai parlamenti választás hirdetménye, amelyeket elkezdtek kiszállítani a választási irodákhoz. Várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket - válaszolta az MTI érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A nemzetiszínű és európai uniós motívummal ellátott hirdetmény 50x70 centiméter méretű és több mint 87 ezer darabot gyártottak belőle. 
    
A hirdetmény tartalmazza egyebek mellett a magyarországi választás napját, a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Olvasható rajta például, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, valamint a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak. Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgára május 10-ig kérheti névjegyzékbe vételét. 
    
A plakáton szerepel az is, hogy a választójoggal rendelkező választópolgár április 23-ig ajánlóíven ajánlhat listát. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár érvényes ajánlása szükséges, és egy választó több listát is ajánlhat. 
    
A hirdetmény tájékoztatást ad arról, hogy magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben. A mozgásában korlátozottak mozgóurnát kérhetnek. A szavazás napján külföldön tartózkodó választók belföldön az általuk megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletén adhatják le szavazatukat. 
    
Szavazni egy listára lehet. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ