Cover
Belföld
Demkó Attila: A történelem legsikeresebb katonai szövetsége a NATO
2019-03-1121:24
Magyarország 1999. március 12-én csatlakozott a NATO-hoz, az akkori hadseregről Demkó Attila azt mondta: alapvetően egy szocialista eszközállományú, gondolkodásában is egy régi haderő volt. A külpolitikai szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában hangsúlyozta: a NATO a történelem legsikeresebb katonai szövetsége, azonban ennek az erőnek a nagyon nagy része az Egyesült Államok hadserege. 
Húsz évvel ezelőtt csatlakoztunk a NATO-hoz, akkor indult az átalakulás útjára a magyar honvédség. 
A magyar honvédség alapvetően egy szocialista eszközállományú, gondolkodásában is egy régi haderő volt, 1999-ben azonban az átalakulás felé vettük az irányt 
- emlékezett vissza a csatlakozásra Demkó Attila. 

Kiemelte: a NATO a történelem legsikeresebb katonai szövetsége, azonban látni kell, hogy  ennek az erőnek a nagyon nagy része az Egyesült Államok hadserege. 
Egy önálló európai haderő szervezéséről Demkó Attila azt mondta: hosszabb távon lehet ennek realitása. Az a kérdés, milyen politikai akarat van, de az, hogy ma az Egyesült Államok a nagy része a NATO ütőerejének, ez tény. Egy ilyen tény megváltoztatására hosszabb időre van szükség, egy haderőt nem lehet 1-2 év alatt felépíteni - fejtette ki. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ