Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor: Felértékelődik a NATO szerepe
2019-03-1012:59
Felértékelődik a NATO szerepe, mert Európa biztonsága ma törékeny lábakon áll - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Lengyelországban.
A Varsó melletti Wesolában ünnepséget rendeztek annak alkalmából, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország húsz, Szlovákia pedig tizenöt éve csatlakozott a NATO-hoz. Az eseményen tartott beszédében Orbán Viktor kiemelte: a katonai missziókat azért vállalják, hogy ott és azok kapják meg a segítséget, ahol és akiknek szüksége van rá. 

"Ha mi nem visszük oda idejekorán a segítséget, akkor a problémák jönnek el hozzánk" - fogalmazott. A miniszterelnök köszönetet mondott a visegrádi országoknak, amiért segítettek megvédeni Magyarország déli határát a migránsoktól. Emlékeztetett: az észak-atlanti szövetség azzal a céllal jött létre, hogy békét, biztonságot, stabilitást és jólétet teremtsen előbb az atlanti térségben, majd az egész világon.

"Ezt akarjuk megőrizni ma is", továbbá elvinni azoknak is, akik jelenleg polgárháborús körülmények között élnek - mutatott rá.
A kormányfő szerint "katonáink nehéz küldetésekben is megállták a helyüket". Úgy vélte, a visegrádi országok gazdasági ereje lehetőséget ad, hogy meg is haladják a NATO-tagsággal járó vállalásaikat. Orbán Viktor hangsúlyozta: hosszú évtizedek óta nem kellett szembenézni olyan zavaros nemzetközi helyzettel és terrorfenyegetéssel, mint manapság, de "nemcsak szavakkal veszünk részt" a terrorellenes küzdelemben, hanem katonáinkkal is. Magyarországról ma 692 katona szolgál a világ különböző pontjain, és hamarosan újabb 130 katona csatlakozik hozzájuk - közölte. 

Mint mondta, olyan szintre akarják fejleszteni a hadsereget, hogy meg tudja védeni Magyarországot és a NATO-ban is megállja a helyét. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a katonák esküt tettek, akár életük árán is megvédik hazájukat. Békében és biztonságban tudni hazánkat, a minket megtartó civilizációt és kultúrát olyan cél, amelyért érdemes a legnagyobb kockázatot is vállalni - mondta. 

Hozzátette: az ilyen katonáknak köszönhető, hogy a NATO fennállásának 70 éve alatt a történelem valaha volt legsikeresebb és legerősebb katonai szövetsége lett, és ennek a következő években is így kell maradnia. Az ünnepség után fegyveres erők katonai bemutatót tartottak.

Aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig

Aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Varsóban, a magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen. A kormányfő Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként. 

A miniszterelnök emlékeit felidézve beszédében hangsúlyozta: annak idején magyar fiatalokként Morawieckire és bajtársaira figyeltek, és amikor nekik is el kellett dönteniük, mennyire legyenek radikálisak, úgy határoztak, olyan radikálisak lesznek, mint Morawiecki és szervezete, mert "aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig", ahogy Morawieckiék is tették. Hozzáfűzte: a bátor cselekvés és tisztelet kultúrája máig létezik Lengyelországban, és valami megmaradt belőle Magyarországon is. 

Orbán Viktor azt mondta: az ember "ritkán áll szemben egy tananyaggal". 1984-85-ben tanult a közép-európai ellenállási mozgalmakról "félhivatalosan" a kollégiumban, és amikor ott a Szolidaritásról tanultak, akkor találkozott először Morawiecki nevével.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ