Cropped landscape
Külföld
Víziók harca az EP-kampányban: Salvini Ligája az Európai Szovjetunió ellen fog küzdeni – nemzetközi sajtószemle
2019-03-0906:15
A Secolo Trentino olasz online újság „Európai választások – Salvini Ligája lesz Európa első pártja” című cikke 2019. március 4-én röviden ismerteti Mara Bizottónak, a Liga európai parlamenti képviselőjének nyilatkozatát arról, hogy együttesen le tudják váltani „az Európai Szovjetuniót”, és hogy „új Európát, a népek Európáját – hazát és szabadságot – kell építeni”, utalva a kontinens jövőjével kapcsolatos baloldali és liberális elképzelésekre. 
A Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoport politikusa a Néppártban Orbán Viktor körül kialakult hangulat kapcsán megújítja szeptemberi invitálásukat, s azt javasolja a magyar kormányfőnek, hogy vállalja a közös egységet a szuverénpárti csoporttal. A brüsszeli nómenklatúrát élesen bíráló jobboldali politikus szerint Matteo Salvini Ligája nem pusztán Olaszország, hanem egész Európa elsőszámú pártja lehet, és „a május 26-i szavazás a szabadság valódi forradalma lesz”, amely véget vet majd a szocialista-néppárti összejátszásnak is.

A CiSiamo.info olasz portál február 22-én megjelent cikke többek között arról ír, hogy a Liga két hét alatt mintegy másfél százalékpontot (+ 1,4%) szerzett, ami meghaladja a korábbi rekordot és ezzel az előrejelzések szerint a szavazatok 33,5%-át kaphatná a választáson. A cikk szerint az Európai Parlament megbízásából készített egyik kutatás ugyanakkor fél a szuverenista pártok „fellendülésétől”. Az írás a liberális ellenfelek támadásaira is utal, így többek között felidézi a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak azt a üzenetét is, amelyben a belga politikus Salvini kormányfőhelyettes belügyi tárcavezető és Luigi Di Maio gazdasági miniszter „bábjának” titulálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt. A liberális EP-képviselő attakjára korábban maga Salvini is reagált február közepén, amint az az Il Giornale konzervatív napilap korábban kelt cikkében áll: Salvini vulgáris jelzővel is illette Verhofstadtot és társait, és szerinte a liberális vezető nem csak egy kormányt, hanem egy egész népet is megsértett.

A belga Le Soir napilap március 3-i beszámolója „Orbán Viktor Frans Timmermansszal helyettesíti Jean-Claude Junckert a plakátjain” címmel jelent meg. A cikk leírja, hogy Timmermans bizottsági alelnök, az európai szocialisták csúcsjelöltje kerül majd a magyar kormány migrációellenes EP-kampányának középpontjába. Röviden ismertetik, hogy a még februárban elindított kormányzati kampány eddig elsősorban az Európai Bizottság elnökére, Jean-Claude Junckerre fókuszált, akit a plakátokon vidám arccal mutatnak, mögötte pedig az ismert magyar-amerikai üzletember, Soros György arca látható. „Önnek is joga van tudni, hogy mire készül Brüsszel” – áll az arcok mellett a nyomtatott szöveg, amihez alszövegként olyan állítások szerepelnek, hogy a jövőben bevándorlási kvótát akarnak alkalmazni, továbbá gyengíteni akarják a tagállamok azon jogát, hogy saját maguk megvédhessék a határaikat. Brüsszel a magyar kormány szerint arra készül, hogy megkönnyítse a migránsok számára a bevándorlást Európába.

Tűzfalcsoport
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ