Külföld
Több ezren tüntettek Caracasban a Maduro-rezsim ellen
2019-03-0921:54
Mintegy húszezren gyűltek össze szombaton a venezuelai ellenzék tüntetésén a Caracas belvárosában lévő Victoria sugárúton, a rendőrség jelentős erőkkel volt jelen a kormányellenes megmozdulás helyszínén.
A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni beszámolója szerint rohampajzsot és sisakot viselő rendőrök hármas sorfala zárta el a belváros felé vezető utat.
    
Bár a tüntetők Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kormányát sértegető jelszavakat skandáltak, nem próbálkoztak meg összetűzésekbe bocsátkozni a rendvédelmi szervekkel, s a rendőrök sem léptek fel erőszakosan.
    
A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó a tüntetőkhöz szólva arról beszélt, hogy hamarosan a venezuelai vezetés ellenállásával kell szembenézniük. "A rezsim miatt nehéz időkre lehet számítani, meg akarnak majd osztani minket" - idézte az ellenzéki vezetőt Gabriel Bastidas újságíró Twitter-oldalán. "Bárhogy alakuljanak is a dolgok egységesnek kell maradnunk, és késznek lennünk a cselekvésre" - hangoztatta Guaidó, aki szerint a kormány ki akarja majd fárasztani az ellenzéket.
    
Guaidó emellett bejelentette, hogy venezuelai körútra indul, hogy híveit Caracasba gyűjtse. Hangsúlyozta: a tömegtüntetések addig fognak tartani, míg az ellenzék céljai - Maduro menesztése, egy ideiglenes kormány létrehozása és a szabad választások megtartása - nem teljesülnek. "Hogy véget érjen a borzalom, az éhínség és szegénység, véget kell érnie a diktatúrának és a hatalom bitorlásának" - jelentette ki Guaidó.
    
A tüntetések térségében akadozik a mobiltelefon hálózat, de azt egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok blokkolják az összeköttetést, vagy az ennek az országos áramkimaradásokhoz van köze.
    
A TASZSZ közlése szerint a venezuelai főváros egyes részeiben továbbra sincs áram, nem működnek a jelzőlámpák, nincs fény az alagutakban, sem az üzletekben.
    
Ennek ellenére Maduro mintegy ötezer híve gyűlt össze a Miraflores elnöki palota előtt és további ötezren a közeli a Libertador sugárúton, hogy részt vegyenek az antiimperialista felvonuláson, amely időközben békésen véget ért.
    
Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter élesen bírálta az ellenéket. "Mindent megtesznek, amit csak tudnak, sőt még annál is többet, járják a Venezuelától távol eső országok külügyminisztériumait, aztán az Egyesült Államok nagykövetei elkezdik zsarolni ezen államok a kormányait, hogy ne ismerjék el a legitim venezuelai vezetést" - idézte Arreazát az Union rádió. A tárcavezető hangsúlyozta: Guaidó Donald Trump amerikai elnök "nagykövete" Venezuelában.
    
Az ellenzéki és kormánypárti tüntetések három-négy kilométerre voltak egymástól rendőrségi ellenőrzőpontok felügyelték a rendet a két politikai tábor aktivistáinak megmozdulásai között.
    
A súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válsággal küzdő Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro és Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes elnöknek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ