Cropped landscape
Külföld
"Nincs nyereség a migránsok ellátása után" - panaszkodnak Salvininek a bevándorláspárti szervezetek
2019-03-0912:07
Három nagy, migránsokat támogató szövetség levéllel fordult Matteo Salvini olasz belügyminiszterhez, mivel a politikus indítványozta, hogy az állam a migránsok ellátása után fejenként járó összeget csökkentse. A szövetségek többek közt arról panaszkodnak, hogy a forráscsökkentés nyomán "elveszik a nyereségük".
Az olasz Il Gionale lap felháborodva ismerteti a három szövetség levelét Matteo Salvini belügyminiszterhez.

A Leghornopsociali, a Confcooperative és az Agci Solidarietà fordult a belügyminiszterhez. A három szervezet az észak-olaszországi, Emilia-Romangna tartománybeli (ide tartozik többek közt Bologna, Ferrara, Modena, Párma) szervezeteik kérése nyomán fordult a politikushoz. Ez a három szövetség – amelynek számos kisebb szervezet a tagja – felel a migránsokat fogadó központok üzemeltetéséért. A levél apropója pedig az, hogy a migránsok után fejenként járó 35 eurós napi összeget a kormány 20 euróra szállította le.

A három szövetség azzal érvel, hogy a csökkentés miatt csupán szállást és étkezést tudnak biztosítani a migránsoknak és ezzel elvesznek például az olyan lehetőségek, mint a nyelvtanulás.

A három szövetség úgy érvelt, hogy a döntés nyomán kevesebb lesz a nyereségük és csökkenteniük kell a migránsközpontokban dolgozók fizetését.

Salvini a csökkentést egyébként azzal indokolta, hogy a migránsok esetében olyanokra pazarolják az olasz adófizetők pénzét, akiknek a nagy része nem fog hosszú távon letelepedni Olaszországban. Jelenleg ugyanis a statisztikák szerint a menedékkérelmet benyújtók 70 százaléka nem kap menedékjogot, vagyis többnyire néhány hónap után kitoloncolnák a hatóságok. Számukra a nyelvtanulás felesleges.

Aki a migrációban hasznot látott, az mától koplalhat
– mondta a belügyminiszter a döntés kapcsán, elítélve azokat a csoportokat és a maffiát is, amelyek profitot próbálnak szerezni a migrációból.

Mostantól a jótékonykodás megmarad az igazi önkénteseknek
– tette hozzá.

Pazarló rendszer

A migránsokra szánt összegek csökkentése nem valami gonosz populista lépés – ahogyan az a liberális sajtóban sokszor megjelenik. Az olasz Állami Számvevőszék is jelezte a kormány felé, hogy rendkívül pazarló a rendszer. A belügyminiszter célja a további pénzpocsékolás megakadályozása volt. A törvényben pedig szerepel, hogy a csökkentett összegből is "biztosíthatóak az alapvető szolgáltatások, és az európai szabályok szerinti emberhez méltó körülmények megteremtése".

A profit azonban nem. A három szövetség éppen ezért azon gondolkodik jelenleg, hogy feladja a migránsközpontokkal kapcsolatos tevénykenységeit, vagy legalábbis nem indul ezekkel kapcsolatos közbeszerzéseken.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ