Cropped landscape
Gazdaság
Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nébih
2019-03-0912:48
Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Fogadj örökbe! című kötetet az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be Pécsett szombaton. 
Zsigó Róbert a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnél tartott eseményen elmondta: a Szabad a gazdi elnevezésű kampány oldaláról ingyenesen letölthető, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek által nyomtatott formában is igényelhető útmutató tartalmaz minden olyan információt, amely az örökbefogadók felkészüléséhez, felelős állattartóvá válásához szükséges.
    
A helyszínen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy a kiadvány azoknak szól, akiknek még sohasem volt kutyájuk, de szeretnének örökbe fogadni egyet. A döntés előtt át kell ugyanis gondolniuk, mire vállalkoznak, mert ha szem előtt tartják az állat érdekeit is, az örökbefogadás az eb egész életére szól.
    
Az útmutatóból megtudható, milyen szempontok szerint választhatunk "ideális négylábú társat" magunk mellé, melyek a kutya örökbefogadásának jogi feltételei, mekkorák a tartási költségek és hogyan lehet megkönnyíteni az összeszoktatást.
    
Zsigó Róbert utalt rá, hogy a Fogadj örökbe! nem az első kiadvány a 2013-ban az Agrárminisztérium és a Nébih által indított, felelős állattartást népszerűsítő, a kutyák vásárlása helyett az örökbefogadásukra, továbbá az ivartalanításukra ösztönző Szabad a gazdi nevű programban. Korábban megjelent a Kutyakötelesség című kötet a kutyatartáshoz kapcsolódó jogszabályokkal foglalkozott, a Harmóniában együtt című pedig óvodásokhoz és iskolásokhoz szólt.
    
Az elmúlt években nőtt az állatvédelemre fordítható forrás: a pénzből ebrendészeti telepek, kutyamenhelyek korszerűsítése valósulhat meg és több, az állatvédelmet szolgáló intézkedés is történt. Ilyen volt a kutyák kötelező chipezése, a jelölést, nyilvántartást segítő ebadatbázis létrehozása is - jegyezte meg.
    
Az államtitkár rámutatott, ennek köszönhetően csökkent az állatmenhelyekre bevitt kóborkutyák száma, s 80 százalékra emelkedett az állatmenhelyekről örökbefogadott kutyák aránya.
    
Zsigó Róbert szólt arról, hogy hat éve folyik a menhelyi kutyák ivartalanításának programja. Kiemelte, az ivartalanítás a kóborkutya-populáció "mederben tartásának" leghatékonyabb módja.
    
Farkas Tamás, a Misina vezetője azt hangsúlyozta, hogy nő az örökbefogadásai kedv Magyarországon, ezért a Szabad a gazdi nevű program keretében készült kiadványok nagyon fontosak az állatotthonok, -menhelyek számára.
    
Azt szeretnénk, ha az emberek ne csak megsajnálják ezeket a kutyákat, hanem felelősségteljesen örökbe is fogadnák - fogalmazott. Hozzáfűzte, minden kutya egyéniség, örökbefogadás előtt meg kell ismerni a viselkedését, az életkörülményeit.
    
Farkas Tamás az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Misina jelenleg 250 kutya ellátásáról gondoskodik. Tavaly 605 kutya került hozzájuk, több mint 500-at sikerült örökbe adniuk.
    
Szavai szerint ez a jó arány annak is köszönhető, hogy az egyesület telephelyét sokan látogatják. Az évi 22 ezer vendég nagy része gyermek, akik közül sokan szüleikkel visszatérnek és örökbefogadott kutyával térnek haza.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ