Cropped landscape
Külföld
Európa-szerte előretörőben vannak a bevándorlásellenesek
2019-03-0919:07
Egy friss előrejelzés szerint az egyik legnagyobb mértékben a jobboldali, bevándorlásellenes Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) frakció erősödhet meg, megduplázva képviselőinek számát.
Az Európai Parlament legnagyobb bevándorlásellenes frakciója az előrejelzések szerint megduplázhatja képviselőinek számát a májusi választásokon.

A német Bild napilap által rendelt közvélemény-kutatás szerint a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) nevű bevándorlásellenes frakció megduplázhatja a képviselőinek számát az Európai Parlamentben. A 705 képviselőből álló parlamentben jelenleg 37 képviselője van az ENF-nek.

A Bild által rendelt közvélemény-kutatás 6 EU-tagállamban mérte a pártpreferenciákat. A február végétől március elejéig tartó felmérés során közel 9000 állampolgárt kérdeztek meg Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és Franciaországban – ismerteti a kutatás részleteit a Deutsche Welle.

A franciáknál Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja a szavazatok 23 százalékára számíthat. Matteo Salvini Liga pártja Olaszországban 33 százalékot kaphat, amellyel jelenleg vezeti a pártok népszerűségi versenyét. Lengyelországban a Jaroslaw Kaczynski által vezetett Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt vezeti a népszerűségi listát 42 százalékkal, igaz, a PiS nem tagja az ENF-frakciónak. Ők jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformistákhoz (ECR) tartoznak, de szintén bevándorlásellenes pártként lehet rájuk tekinteni.

A Bild által megrendelt kutatás alapján az EPP 43 helyet fog veszíteni, így 174 képviselővel számolhat az új parlamentben. (A Fidesz-KDNP várhatóan 12-14 képviselőt küldhet a parlamentbe, megőrizve, vagy növelve képviselői számát). Az S&P várhatóan 45 helyet veszít majd, amivel 141 képviselőre zsugorodik a frakciója.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), akik közül a szocikhoz hasonlóan sokan Soros György kitartottjai, várhatóan növelni tudják majd képviselőik számát 33-mal. Így 101 képviselőt küldhetnek a következő parlamentbe. A zöldek (EFA) 8 helyet veszítve 44 képviselőt delegálhatnak majd a parlamentbe – ha az erőviszonyok addigra nem változnak és a Bild mérése helyes volt.

Németországban az erőviszonyok az elmúlt néhány hónapban nem módosultak jelentősen. Merkel kereszténydemokratái és a bajor Keresztényszociális Unió a legerősebb formáció, a szavazok 29 százalékára számíthatnak. A szociáldemokraták és a zöldek a szavazatok 16, illetve 15 százalékára számíthatnak.

Az AfD, amely jelenleg nem tagja az Európai Parlamentnek, várhatóan az ENF bevándorlásellenes frakciójához fog csatlakozni. A párt a szavazatok 12 százalékára számíthat.

A Baloldali Párt (Die Linke) nevű kommunista párt a szavazatok 9 százalékára számíthat Németországban.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ