Cropped landscape
Külföld
Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában
2019-03-0912:34
Esterházy Jánosra, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjére emlékeztek szombaton Prágában.

A megemlékezést, amelyre a kommunista rendszer áldozatainak a Motol köztemetőben létrehozott emlékhelyén került sor, a prágai Esterházy János Társulás a Keresztény és Emberi Értékekért, a Prágai Magyar Plébánia és az Együttélés politikai mozgalom Esterházy-emlékbizottsága szervezte meg a tragikusan elhunyt politikus halálának 62. évfordulója alkalmával. 
    
Az emlékünnepségen elhangzott beszédek méltatták Esterházy János életét és munkásságát. A szónokok, köztük Boros Miklós Magyarország prágai nagykövete, külön kiemelték, hogy március végén megkezdődik Esterházy János boldoggá avatásának pere, amely a jövőben elősegítheti a volt politikus teljes rehabilitációját is. 
    
A beszédeket követően a csehországi és szlovákiai magyar társadalmi szervezetek, illetve a prágai magyar nagykövetség képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el a tragikusan elhunyt politikus emléktáblájánál. 
    
A kegyeleti emlékhelyet a csehországi Politikai Foglyok Konföderációja alakította ki a 90-es évek elején a motoli temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer többtucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták. Az 1901-ben született és 1957-ben a morvaországi Mírov várbörtönében elhalálozott Esterházy János urnája a hatvanas évek elején került az akkor még névtelen tömegsírba. 
    
Szakértők szerint Esterházy János urnáját ma már lehetetlen megtalálni és beazonosítani. A felvidéki Alsóbodokon 2017-ben megnyílt Esterházy emlékhelyen elhelyezett jelképes urnában ezért konkrétan nem a politikus hamvai, hanem a motoli sírhelyről származó föld és hamu található. 
    
A néhány éve átalakított motoli központi emlékművön két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, aki a munkatáborokban meghaltakat, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé, aki a kommunista börtönökben meghalt politikai foglyokat is jelképezi. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ