Cropped landscape
Külföld
Egy 800 éves bazilikát rongáltak meg Franciaország egyik no-go zónájában
2019-03-0921:06
A Saint-Denis Székesegyház ólomüveg ablakait betörték és súlyos károkat okoztak a bazilika 200 éves orgonájában.
A pusztítást a bazilika orgonistája fedezte fel és megállapította, hogy a hangszer motorja a többi, 1834 és 1841 között tervezett műszerével együtt súlyosan megsérült – írja a Le Parisien. Saadia Tamelikecht a többnyire bevándorlók által lakott Seine-Saint-Denis megye építészeti egységének és örökségének területi vezetője elmondta, hogy műemléki kár jelentős.

A műemléknek számító hangszer mellett két összetört üvegablakot és feltört zárakat is felfedeztek. Az ablakokat a 19. században készítették és a francia forradalom után építették újjá. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Alig egy évvel ezelőtt a bazilikát baloldali aktivisták és illegális bevándorlók foglalták el, hogy tiltakozzanak a Franciaországba áramló illegális migráció megfékezésére irányuló törvény ellen.

A Párizs közvetlen szomszédságában található Seine-Saint-Denis, amely a Párizstól északra található külvárosi részeket is magában foglalja, már no-go zónáknak számít, amit jól mutat az is, hogy 2017-ben egy francia szállító cég megszüntette a területre vonatkozó házhozszállítást, mert az veszélyeztette volna a dolgozók testi épségét.

A Saint-Denis székesegyházzal történtek korántsem számítanak egyedi esetnek Franciaországban.

A múlt hónapban 9 templomot gyaláztak és rongáltak meg. A Szent Miklósról elnevezett római katolikus templom imaházát érte támadás, Nimesben pedig az ottani imaház rongálása mellett a templom falát széklettel kenték össze. A nimes-i püspök elítélte a támadást, és elmondta:

a keresztet és az oltáriszentséget is súlyos támadások érték az utóbbi időben. Ez a gyalázat mindannyiunknak legmélyebb hitünkben ráz meg.”
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ