Cropped landscape
Belföld
Civil kör: Az Európai Néppárt ma már csak önmaga árnyéka
2019-03-0921:50
Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felismerte, az Európai Néppárt már régen nem a jobboldali elvek, nem a nemzeti konzervatív értékrendek szerint szerveződik, hanem a pártcsalád vezető rétege kizárólag a baloldalnak hajbókol, mintha megfelelési kényszere lenne a baloldal felé – hangzott el az ECHO TV Civil kör című műsorának szombati adásában. Trombitás Kristóf blogger, Simon János politológus és Németh Alajos rockzenész egyetértett abban, hogy a néppártban rengetegen már évek óta hátat fordítottak Helmut Kohl korábbi német kancellár örökségének. Műsorvezető: Nehéz Attila. 
Csigavér, higgadtság - így a reagált a miniszterelnök a Magyar Nemzet Új szövetséget! című vezércikkére, amely szerint a Fidesz előtt nincs más út, mint az Európai Néppártból való kilépés. Trombitás Kristóf szerint ma már senki előtt nem lehet kétséges, hogy a nyugat-európai mainstream jobboldal lényegében egyenlő a nyugat-európai mainstream baloldallal. 

A baloldal és különböző felforgató erők a politikai centrumot annyira baloldalra tolták, hogy a mostani centrumban a maoisták foglalnak helyet, a mérsékelt jobboldalon pedig a mérsékelt trockisták. Az európai értelemben vett konzervatív – a baloldali felfogás szerint – az áruló konzervatívval egyenlő 
– közölte a Mandiner munkatársa. 

Trombitás Kristóf szerint üdvözlendő az a fideszes felismerés, hogy az Európai Néppárt csaknem egy évtizede már nem a jobboldali elvek mentén szerveződik és nem is a jobboldali embereknek akar megfelelni. A blogger egyetért azzal, hogy a Fidesz és az EPP viszonyában a kivárás politikájának kell érvényesülnie, hiszen kampányidőszakban nem érdemes belemenni semmilyen, a pártcsaládon belüli politikai küzdelembe. 

Kéttípusú politikus van jelenleg az Európai Unióban, az egyik harcol azért, hogy valamit tegyen, hogy építsen, hogy megvalósítson egy koncepciót, Orbán Viktor és a fideszesek is ilyenek, a másik típus pedig az, aki azt mondja: én akarok valaki lenni, pozíció kell és ezért feladok bizonyos álláspontokat 
– erről már Simon János beszélt. A politológus szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mostanra már fényévnyi távolságra került a kereszténydemokráciától. A szakértő alapproblémának nevezte, hogy az Európai Néppártban jelentősen megnőtt a liberálisok, a baloldal felé kacsingató politikusok száma. 
Simon János azt is kiemelte, hogy az Európai Unió strukturális válságban szenved, emiatt pedig átfogó reformokra lenne szükség, ugyanakkor a megújulás akadályát a baloldali, szociáldemokrata, szociális és liberális politikusok okozzák, akiknek a koncepciójuk hosszú ideje semmilyen érvénnyel nem bír a társadalomban. Hozzátette: 

május után az egész szövetségi politikát újjá kell alakítani. 
Simon János intő példának nevezte, hogy egy felmérés szerint a választók 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna, vagyis a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja egy mostani európai parlamenti választáson. Rámutatott,  

a Fidesznek van messze a legnagyobb legitimitása van az Európai Unióban. 
Németh Alajos rockzenész szerint nagyon fontos, hogy mind az európai parlamenti választásra, mind pedig az őszi önkormányzati választásra mozgósítani kell az embereket, hogy minél többen menjenek el szavazni. Az a nagy kérdés, hogy a vidéki embereket, miként sikerül majd megszólítani.
 
A venezuelai magyarokról

Adásunkban szó esett a venezuelai magyarokról is. Televíziónk a múlt héten mutatta be Tóth Gábor kollégánk Hazatérők című filmjét, ami a dél-amerikai országban élő és az onnan távozni kényszerülő magyarokról szól. Németh Alajos elképesztőnek nevezte, hogy 2019-ben emberek ezreinek kell elmenekülnie egy országból. 
 
Az is elképesztő, hogy óriási magyarokról van szó, megőrizték a magyar kultúrát, s ők most sírva jönnek haza oda, ahonnan elmenekültek 
– tette hozzá.
 
Trombitás Kristóf szégyenletesnek nevezte az ellenzék és sajtója reakcióját arra, hogy a magyar állam befogadta az elmenekült venezuelai magyarokat, hiszen karöltve kiáltottak migrációt és állították be olyan tettnek, mintha bűn lenne otthont adni a nemzettársainknak.
 
Egy nemzetállamnak a legszentebb kötelessége, hogy segítsen azokon a nemzettársakon, akik bajba kerülnek 
– szögezte le a Mandiner munkatársa. 
 
Az csak hab a tortán, hogy a BBC – vélhetően magyar ellenzéki figyelemfelhívás hatására – arról írt, hogy a Horthy-rendszer kiszolgálóinak a leszármazottjairól van. Trombitás Kristóf szerint Magyarországon van egy olyan réteg, amit kénytelenek vagyunk elviselni, ők azok, akik  lenézik a kárpátaljai magyarokat, akik románozzák az erdélyi magyarokat, akik ünnepeltek, amikor eredménytelen lett a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás.
 
Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ