Cropped landscape
Belföld
A Fidesz támogatja, hogy el kell venni Brüsszeltől a migrációból fakadó közös kérdéseket
2019-03-0916:16
A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja Orbán Viktor miniszterelnök schengeni határvédelemben érintett belügyminiszterek tanácsára vonatkozó javaslatát - mondta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szombaton Balatonfüreden. 
Kocsis Máté szerint a brüsszeli bizottság a migráció és határvédelem kérdésében megbukott, nem tudta, és nem is akarta az elmúlt években kezelni a migrációval beáramló tömegek helyzetét, nem tett semmit a határvédelem kérdésében, és nem segítette a tagállamokat. 
    
Míg az elmúlt években a brüsszeli bizottság egyetlen fillért sem adott határvédelemre, addig a migránsokat névtelen bankkártyákon keresztül pénzelte - mutatott rá. 
    
Ezért a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja támogatja a magyar miniszterelnök javaslatát, hogy a schengeni határvédelemben érdekelt tagállamok hatáskörébe kell telepíteni a migrációs és határvédelmi kérdéseket. El kell venni Brüsszeltől ezt a feladatot és kötelezettséget, hiszen nyilvánvalóan nem teljesítette 

- mondta. 
Kocsis Máté hozzátette: a schengeni határok védelmében érdekelt tagállamok és azok belügyminiszterei akarják, és képesek is megvédeni Európa határait. 
    
A frakcióvezető elmondta, a javaslat részét képezi, hogy a következő években a brüsszeli bizottság valamennyi határvédelemmel kapcsolatos tagállami kiadás felét finanszírozza. 
    
Kocsis Máté szerint a májusi európai parlamenti választás tétje az, hogy a jövőben tud-e működni olyan Európai Parlament és Európai Bizottság, amely meg tudja és meg akarja védeni Európát a migrációs tömegek bevándorlásától. A javaslattal nem csak a nemzetállamok hatáskörei bővülnek, de biztonságosabb hely is lehet Európa - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ