Cropped landscape
Belföld
Újabb részletek a családvédelmi akciótervről
2019-03-0812:18
Pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma benyújtja a családvédelmi törvényt a parlamentbe – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető szerint a javaslatot úgy is lehet nevezni, hogy a nemzet megmentésének és a nemzet fennmaradásának a törvénye, ugyanis a középpontjában a család és a családok támogatása áll. 
Kásler Miklós jó hírnek nevezte, hogy 2012 óta jelentősen, mintegy 21 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv. 

A támogatások gerincének a hétpontos akciótervet nevezte, amit számos egyéb rendelet erősít meg. Az Emmi vezetője felhívta rá a figyelmet, hogy a megvalósítandó támogatási formákat hét csoportba lehet összefogni. 

  • Babaváró támogatás: mindegyik házaspárra vonatkozik, ahol a feleség betöltötte a 18. életévet, de nem haladta meg a 40-et. A házaspár valamelyik tagja legalább 3 éve biztosítási jogviszonyban áll. Kásler Miklós közlése szerint ők vállalkozhatnak arra, hogy családot alapítsanak olyan körülmények között, hogy maximum 10 millió forintig kamatmentes kölcsönre tarthassanak igényt. A kölcsön visszafizetését az első gyermek megszületése után 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében további 3 évre, majd, a harmadik gyermek megszületése után a támogatás összegének teljes elengedésére kerül sor .
  • Kamattámogatott lakáscélú kölcsön bevezetése. Ezt a kormány kiterjeszti a használt lakás megvásárló házaspárokra is. Jelenleg új lakásra lehet felvenni két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint kedvezményes hitelt. Kásler Miklós elmondta, július 1-jétől ugyanez a támogatási forma a használt lakás vásárlására is fel lehet használni. Használt lakás vásárlásakor a kormány eltörölte a 35 millió forintos értékhatárt. 
  • A jelzáloghitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás további kiterjesztése. 2019. július 1-jétől kiterjeszti a kormány a második gyermeküket váró családokra is, a harmadik gyermek születése esetén pedig 4 millió forintra emelkedik ez az összeg. 
  • A nagycsaládosok autóvásárlási programja. A három- vagy több gyermeket nevelő családok esetében a hétüléses új autó vásárlására nyújt támogatást a kormány 2,5 millió forint erejéig, vagy pedig az autó árának 50 százalékáig. 
  • A négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességének a bevezetése. Kásler Miklós közölte, minden édesanya 2020. január 1-jétől, aki jelenleg legalább négy gyermeket nevel, valamint mindazon édesanyák, akik legalább négy gyermeket felneveltek, a nyugdíjba vonulásukig teljes mértékben mentesülnek a személyi jövedelem megfizetése alól. 
  • 2020-tól a nem nyugdíjas nagyszülők jogosulttá válnak GYED-re abban az esetben, ha ezt a szülők kérik, illetve mind a két szülő dolgozik. 
  • Kásler Miklós az egyik leglényegesebb pontnak nevezte, hogy a jelenlegi 50 ezer bölcsődei férőhelyet a kormány 70 ezerre emeli, ami azt jelenti, hogy minden házaspár el tudja majd helyezni a gyermekét bölcsődében. 

Novák Katalin államtitkár Kásler Miklós szavait kiegészítve elmondta, a babaváró kölcsön esetében a törlesztő részlet semmilyen esetben nem haladhatja meg az 50 ezer forintot és van rá esély, hogy a kölcsön teljes egészében támogatássá tudjon válni, ha a családba három gyermek születik. 

Egy fiatal pár felveheti a 10 milliós babaváró kölcsönt, a 10 millió forint vissza nem fizetendő támogatást az otthonteremtéshez és felvehetnek 15 millió forintos kamattámogatott hitelt. Ez 35 millió forint. Ebből hitelből, amikor a második gyermek jön, majd, amikor a harmadik, akkor 1, illetve 4 millió forintot el is engedünk. Tehát ott van 25 millió forint, amit megkapnak úgy, hogy nem kell egyáltalán visszatörleszteniük és 10 millió forintos kedvező, 3 százalék alatti kamatozású hitel. Ez az, amit nyújtani tudunk a fiatal pároknak, akik három gyermeket, vagy nagy családot terveznek 
– közölte Novák Katalin.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatási összeget nem kell megelőlegezni, közvetlenül a kereskedőnek utalják át.     

Kiemelte, 

a négygyerekes nőknek járó szja mentességhez hasonló sehol sincs a világon, Magyarország az első, amely ezt bevezeti, és a nagyszülői gyed sem jellemző más országokban.     
Elmondta, a bölcsődefejlesztéssel az a céljuk, hogy 2022-re minden családnak segítsenek, amelyben dolgoznak a szülők, és nekik se kelljen mélyen a pénztárcájukba nyúlni a gyerekek elhelyezésekor.

ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ