Cropped landscape
Belföld
Kozma Imre: A legkiszolgáltatottabb ember a beteg ember
2019-03-0816:24
A legkiszolgáltatottabb ember a beteg ember - mondta Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a keresztény szellemiségű gyógyítás napja alkalmából újságíróknak nyilatkozva pénteken.
A Betegápoló Irgalmasrend legnagyobb ünnepén "szeretnénk számba venni örökségünket", az "irgalmas gyógyítást", amely vendégként tekint a betegre. A "hospitalitas", a vendégszeretet az irgalmasrendiek sajátossága, és "mi nemcsak az ajtónkat tárjuk ki a beteg ember előtt, hanem a szívünket is", hogy "védelmet és biztonságot adjunk" a legkiszolgáltatottabb embereknek. 

Kitért arra: az irgalmasok a másik ember felé törlesztik azt az adósságot, amivel Istennek tartozik minden ember. Felidézte: a kommunizmus idején betiltott rend 2000-ben kezdte újra munkáját, amikor mindössze két idős szerzetes élt Magyarországon a "régiek közül". Fontos, hogy a "rendi értékeket továbbvigyük" és "embereket toborozzunk, akik ebben segítenek nekünk", de "ugyanilyen fontos az is, hogy tudatosítsuk az intézményeinkben dolgozó munkatársainkban, hogy ők is Istenes Szent János családjához tartoznak" - fogalmazott Kozma Imre. 

Március 8. a keresztény szellemiségű gyógyítás napja, a Betegápoló Irgalmasrend alapítójának, Istenes Szent Jánosnak az ünnepe. A rend öt kontinensen, a világ 51 országában 236 szerzetesközösséggel van jelen, és több mint ezer irgalmasrendi testvér tartozik soraiba. Magyarországon 369 éve telepedtek meg. A rend működteti a Budai Irgalmasrendi Kórházat, a Pécsi Irgalmasrendi Kórházat, a Váci Irgalmasrendi Kórházat, az Érdi Szent József, valamint a Pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthont. 

Istenes Szent János 1495. március 8-án született Portugáliában. 44 éves korában megtért, és ezután beteg, fogyatékos és a társadalom peremére szorult embereket gondozott. 55 évesen, 1550. március 8-án halt meg tüdőgyulladásban. Boldoggá 1630-ban, szentté 1690-ben avatták.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ