Cropped landscape
Külföld
Kelemen Hunor: Semmi nem indokolja a Fidesz Néppártból való kizárását
2019-03-0821:04
Semmi nem indokolja a Fidesz Néppártból való kizárását - jelentette ki Kelemen Hunor az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint teljesen kontraproduktív megosztottságot mutatni a választási kampányban, a Fidesz pedig nem szegte meg az Európai Néppárt (EPP) alapértékeit. Ezt Joseph Daul néppárti elnöknek is kifejtette. Akinek azt is jelezte: a szavazással előállhat egy olyan helyzet, hogy nem az EPP lesz az EP legerősebb frakciója. Ez pedig hosszú távon tragikus lesz. 
Fontos döntések születtek pénteken a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF). Összhangban Kövér László házelnök javaslatával felkérik az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének, illetve a KMKF felkéri az állandó bizottságot, hogy készítsen jelentést 2020-tól minden évben.

Ennek kapcsán Kelemen Hunor kifejtette: a jelentés a közép-európai országok és nemzetek identitásáról szól majd. Azt vizsgálná évről évre, hogy
hol tartunk.
Tulajdonképpen a közép-európaiság eszméjét hozná vissza. Egy ilyen jelentés nem csak egy munkaanyag a KMKF-nek, hanem a különböző országokban, különböző helyzetben élő közösségeknek is egy fontos és irányadó dokumentum lehet, amelyhez akár közpolitikai kérdéseket is hozzá lehet rendelni - fejtette ki az RMDSZ-elnök.

Szimbolikusnak nevezte a 2020-as esztendő nemzeti összetartozás évvé nyilvánítását. 

A döntés nem a múltról, hanem a jövőről szól - emelte ki. 
Számukra az a fontos, hogy ott maradjanak Erdélyben, a szülőföldjükön egy erős magyar közösségként. Tudjanak növekedni és versenyképessé válni, illetve szeretnék megőrizni a nyelvi, etnikai és vallási identitásukat – szögezte le. 

A közép-európai államok érdekei és céljai is hasonlóak. Fontos az együttműködés. Kelemen Hunor szerint eszméletlen nagy távlatok vannak a közép-európai együttműködésben. Csak fel kellene ismernie a nemzeteknek, hogy egymásra vannak utalva. 
Fontos lenne, hogy ne ellenfelet lássunk egymásban, hanem partnereket hosszútávon. Nyilván a múlt sérelmein és gyötrelmein túl kell lendülni. Ez senkinek sem egyszerű és nem azt jelenti, hogy el kell felejteni a múltat, hanem hogy előre kell tekinteni és építkezni kell
- fogalmazott. 

Velkovics Vilmos azon kérdésre, hogy az erdélyi magyarság számára milyen tétje van a májusi EP-választásoknak Kelemen Hunor azt mondta: szeretnének ott lenni, ahol a döntések születnek. Szeretnék erősíteni a magyar képviseletet az Európai Parlamentben. Illetőleg az EP változni fog - fűzte hozzá. A politikus azt szeretné, hogy 

ne csak elszenvedői, hanem alakítói, befolyásolói legyenek a változásnak. 
Emellett pedig szeretnék tovább vinni az őshonos nemzeti kisebbségek ügyét is. Romániában belpolitikai tétje is van az EP-választásoknak, mert az idei és a jövő évben összesen 3 választás lesz az országban. A pártok pedig mindent meg fognak tenni, hogy megerősítsék a saját helyzetüket. 

Nem támogatja az RMDSZ a Fidesz kizárást az Európai Néppártból (EPP). Kelemen Hunor morális és politikai okokból is óriási hibának, tévedésnek tartja a kezdeményezést. 

Egyrészről a Fidesz nem szegte meg az EPP alapértékeit. Másrészt pedig választási kampányban nem szabad ilyen vitát elindítani. Ezzel csak veszíteni tud mindenki, és előállhat egy olyan helyzet, hogy nem az EPP lesz az EP legerősebb frakciója. Ez hosszú távon tragikus lesz - fejtette ki. 
Semmi nem indokolja a Fidesz Néppártból való kizárását. Teljesen kontraproduktív megosztottságot mutatni a választási kampányban – hangsúlyozta. 
Ezt Joseph Daul EPP-elnöknek is kifejtette a napokban, ahogyan közölte vele a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (Rmdsz) álláspontját és azt, hogy ő is ott lesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén és ki fogja fejteni a véleményét a Fidesz kizárása kapcsán. Joseph Daulnak jelezte azt is, a legjobb az lenne, ha nem lenne szavazás, mert akármilyen eredmény születik, az meg fogja osztani a Néppártot. 

Azt is mondta: az, amit a Fidesz csinál, az beleillik egy választási kampánylogikába. Itt is kell működjön a véleményszabadság. 

Az EPP a legnagyobb ernyő az EP-ben, amely alatt a baloldaltól a jobbig nagyon sokféle politikai alakulat megtalálható. Így tudott az elmúlt évtizedekben erőt mutatni és politizálni. Ezt az erényt meg kellene tartania, a belső vitákat pedig lefolytatnia - magyarázta az elnök. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ