Cropped landscape
Külföld
Eddig 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból
2019-03-0821:17
Eddig 13 tagpárt kezdeményezte írásban az Európai Néppárt (EPP) elnökségénél a Fidesz kizárását a pártcsaládból vagy tagságának felfüggesztését - közölte az EPP egyik szóvivője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva pénteken. A szóvivő szerint az eddig ismert 12 párthoz a Demokraták az Erős Bulgáriáért nevű jobbközép párt is csatlakozott.
A konzervatív erőket tömörítő EPP-ből a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését kezdeményező pártok között van két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a konzervatív vallon Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a litván Haza Szövetsége - Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), a görög konzervatív Új Demokrácia párt, a Hoyre norvég konzervatív párt, valamint két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt, továbbá a Demokraták az Erős Bulgáriáért nevű párt. 

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt országból hét tagpártnak kell kezdeményeznie valamely másik tag kizárását. A Fidesz kizárásáról az EPP-tagpártok az Európai Néppárt március 20-ai politikai közgyűlésen szavazhatnak. A kizáráshoz abszolút többségre van szükség.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ