Cover
Belföld
Bódis József: Nem ideológiai elvárás a nemzeti identitás
2019-03-0820:45
Nem ideológiai elvárás, ha a magyar tradíciók, a haza, mint fogalom, és minden a nemzeti identitással kapcsolatos téma megjelenik a tankönyvekben - mondta Bódis József az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára kicsit korainak érzi a kritikákat úgy, hogy az új Nemzeti alaptanterv (NAT) még csak készül. 
2013-ban indult el a folyamat, amelynek eredményeként a 2020. szeptemberében induló tanévtől minden köznevelésben résztvevő, illetve az első szakképesítését megszerző tanuló ingyen kapja a tankönyvet - közölte Bódis József. 

Emlékeztetett, hogy készül az új Nemzeti alaptanterv (NAT). Amikor elfogadja a kormány az új NAT-ot, akkor elindul majd egy nagyon komoly arányú tankönyvfejlesztés, amely az új alaptantervhez igazodik majd - mondta. 

Az ellenzéki kritikákra, miszerint a gyerekek csak azokat a tankönyveket kaphatják majd meg, amelyek megfelelnek a kormány ideológiai elvárásának az államtitkár úgy reagált: 

nincsenek ideológiai elvárások, szakmaiak azonban vannak. 
Lehet, hogy ideológiai elvárásnak tűnnek bizonyos olvasatokban a magyar tradíciók, a haza, mint fogalom, és minden, ami a nemzeti identitással kapcsolatos
- fogalmazott. 

Ezek a témák természetesen a meg fognak és meg is kell jelenjenek majd a Nemzeti alaptantervben. Véleménye szerint ez nem ideológiai kérdés. Ez egy olyan szakmai és a magyar nemzethez kötődő kérdés, amely természetes, hogy a magyar közoktatásban és a tananyagokban szerepel.
Bódi József megjegyezte: még nincs elfogadott új Nemzeti alaptanterv, a kerettanterven meg dolgoznak, így kicsit még korai a kritika. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ