Cropped landscape
Belföld
Gulyás Gergely: Júliustól hatályba lép a hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja
2019-03-0708:05
A hétpontos családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autótámogatása lép hatályba július 1-jén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A tárcavezető közölte: a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja és az is kíván maradni. Hozzátette: kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-n belül, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben (EP). 
Nagy és fontos témakörökkel foglalkoztatott a kormány a szerdai ülésén, amelyet még csütörtök este is folytat – kezdte Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a hétpontos családvédelmi akciótervből négy pont július 1-vel lép hatályba. 
Ezek a babaváró támogatás, a CSOK kiterjesztett hitelszabálya, a hitelelengedés és a családos autótámogatás. 
Július elsejétől már ezekkel az újfajta kedvezményekkel is élhetnek a családok.
A bölcsődefejlesztési program hosszabb távra szól: 2022-re azt vállalja a kormány, hogy aki bölcsődébe kívánja adni a gyermekét, annak erre lesz lehetősége. Jelenleg 50 ezer bölcsődei férőhely áll rendelkezésre, ezt szeretnék 70 ezerre bővíteni - tette hozzá. 

A nagyszülői GYED és a legalább négygyermekes édesanyák szja-mentessége jövő év január elsejétől lesz mindenki számára elérhető – közölte a tárcavezető. 

Miközben Európa egyetlen országa sem képes a saját népességére támaszkodva önfenntartó népesedéspolitikát fenntartani, Magyarországon, ahol szintén ez a kedvezőtlen helyzet áll fenn, a kormány célja, hogy alapvető változás következzen be és javuljanak a demográfiai folyamatok egészen addig, amíg a társadalom a saját fenntartására demográfiai értelemben nem képes - hangsúlyozta a miniszter. 

A szocialista-liberális kormányok családellenes politikájának a súlyos következményeit ismerjük. 2011-re soha nem látott mélységbe zuhant a demográfiai helyzet Magyarországon. 
Száz családban már csak 123 gyermek született – mutatott rá. 
2010-ben az államcsőd közeli helyzet és minden gazdasági nehézség ellenére a kormány arról döntött, hogy átalakítja a családtámogatási rendszert, és jelentős költségvetési forrásokat biztosít annak érdekében, hogy a magyar családok védelme és támogatása a 2002-ben befejezett úton haladhasson tovább - magyarázta Gulyás Gergely.

A statisztika is visszaigazolja, hogy a gyermeket vállaló családok ma jobban élnek, mint 2010-ben. 

Természetesen nem elégedettek és nem gondolják, hogy az eddig elértek megnyugtatóak, ugyanakkor egészen biztos, hogy sikerült nagy lépést tenni előre – jegyezte meg.

Mintegy másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma, csökkent a válásoké, soha nem volt ilyen alacsony a csecsemőhalandóság és a terhességmegszakítások száma. Tavaly pedig 100 családban már 149 gyermek született - sorolta Gulyás Gergely.

Ez jelentős előrelépés 2010-hez képest, azonban a társadalmi önfenntartáshoz továbbra sem elegendő. Éppen azért, hogy megmaradjon a lendület, további lépésekre van szükség. Ezért jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a február 10-i évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet - húzta alá. 

A kormány megtárgyalta az ehhez szükséges törvénymódosításokat. Ezeket, már pénteken be fogják nyújtani az Országgyűlésnek. 

A babaváró támogatás kapcsán kifejtette: ez a támogatási forma akkor jár, ha a feleség 18-40 közötti, a házaspár egyik tagja legalább 3 évnyi biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik. 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású kölcsönt jelent. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor 3 éven át nem kell fizetni a törlesztő részletet, amely legfeljebb 50 ezer forint lehet. Az első gyermek megszületésével a teljes futamidőre jogosulttá válnak a szülők a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, akkor újabb 3 évre szünetel a törlesztés és a felvett tartozás 30 százalékát elengedi az állam, harmadik gyermek esetén pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.  
Az örökbefogadott gyermekek esetében is él a támogatás – rögzítette.

A falusi csokkal kapcsolatban is döntött a kabinet - folytatta a miniszter -, és a korábban ismertetettnél kedvezőbben határozta meg a települési kört, így minden olyan kistelepülés, szám szerint 2373, részt vehet a programban, ahol csökkent a népesség (nem csak azok, ahol a népességcsökkenés az átlagosnál nagyobb mértékű). Az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében pedig arról is határoztak, hogy lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra, bővítésre.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a 2019-es európai parlamenti (EP-) választás legfontosabb témája a bevándorlás. Gulyás Gergely emlékeztetett: Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje is ezt mondta, vagyis "nem vagyunk egyedül azzal a véleménnyel", hogy ez a téma kiemelt fontosságú Európa számára. 
    
Úgy vélte, azért nem jönnek ide tömegek Afrika irányából és más térségekből, mert a magyar határvédelem visszatartja őket attól, hogy erre próbálkozzanak. A kerítés megépítése óta a bevándorlók elkerülik Magyarországot, és ha változna a magyar kormány politikája, Magyarország ugyanúgy célpontja lenne a migrációnak - tette hozzá. 

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja és az is kíván maradni - jelentette ki a tárcavezető.

Kizárólag olyan pártok támadják a Fideszt az EPP-n belül, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben (EP). Olyan pártok, amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel. Ugyanakkor ezek a pártok is fontos tagjai az EPP-nek, a pártcsaládnak sok tagja van, sokféle vélemény jelenik meg benne - jegyezte meg. 
    
Gulyás Gergely kiemelte: mindenkinek meghallgatják a véleményét, és arra törekednek, hogy egységes és erős EPP vegyen részt a májusi EP-választáson, és a választási eredmények alapján az EPP legerősebb tagpártja a Fidesz. 

Kérdésre elmondta: Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy. 
    
A miniszter hangsúlyozta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak azok a pontok, amelyekben nem tudnak engedni, ilyen a bevándorlás elutasítása. Kijelentette: az álláspontok az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz. 
    
Hangsúlyozta: a Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja. A Fidesz egy kereszténydemokrata pártcsaládba lépett be, és bár vannak csalódásai, a kereszténydemokrata politika leghatékonyabb képviseletére ma Európában még mindig az EPP-n belül van lehetőség - közölte. 
    
A tárcavezető elmondta: az a cél, hogy az EP-választáson az EPP tagjaként mérettessék meg magukat, és ez az EPP érdeke is. Ugyanakkor, ha a Fidesz nem lenne az EPP tagja, az nem okozna kárt a pártnak a népszerűség tekintetében - fogalmazott. Megjegyezte: az EPP-ben maradás melletti legfajsúlyosabb érv, hogy a CDU is a pártcsalád tagja. 
    
Közölte: a Fidesz továbbra is támogatja Manfred Webert, mert az lenne a legjobb, ha ő lenne az Európai Bizottság következő elnöke. 
    
Úgy vélte, mindazonáltal valóban elhangzanak olyan nyilatkozatok, amelyek miatt joggal lehetne felvetni, hogy Magyarországnál kisebb országok kis pártjai miért gondolják, hogy beleszólhatnak a magyar belpolitikába és megmondhatják nekünk, mit tehetünk és mit nem. 
    
Gulyás Gergely közölte: egyeztettek Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel, Manfred Weberrel, viszont Marine Le Pen pártjával, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörüléssel (RN) nem. Hozzátette: "gondolatkísérletként" elmondható, hogy ha a Fidesz nem lenne az EPP tagja, a CDU/CSU-val akkor is jó kapcsolatokat kellene fenntartania, az AfD-vel (Alternatíva Németországnak ) azonban nem lenne lehetőség együttműködésre. 
    
A miniszter arról is beszélt, hogy a 2019-es EP-választás legfontosabb témája a bevándorlás. Emlékeztetett: Manfred Weber is ezt mondta, vagyis "nem vagyunk egyedül azzal a véleménnyel", hogy ez a téma kiemelt fontosságú Európa számára. 
    
Úgy vélte, azért nem jönnek ide tömegek Afrikából és más térségekből, mert a magyar határvédelem visszatartja őket attól, hogy erre próbálkozzanak. A kerítés megépítése óta a bevándorlók elkerülik Magyarországot, és ha változna a magyar kormány politikája, Magyarország ugyanúgy célpontja lenne a migrációnak - tette hozzá. 
    
A miniszter szerint Orbán Viktor kormányfő javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának létrehozásáról jó kezdeményezés, hiszen még a jelenlegi bizottság legnagyobb hívei sem állították soha, hogy a migráció ügyét jól kezelte volna a testület. Ahelyett, hogy Brüsszelben döntenének, érdemes lenne visszaadni a tagállamoknak ezt a kérdést, és a javasolt tanácsban ők lennének képviselve, ezért ha hatékony és jó megoldás kell, ez rendkívül fontos javaslat a migráció visszaszorítására - vélekedett. 
    
Hollik István kormányszóvivő hozzátette: az Európai Bizottság nem őszinte a bevándorlás kérdésében és nem fedi fel a terveit. A bizottság az áttelepítési mechanizmusokat sikeresnek ítéli és folytatná, az illegális migrációt legálissá tenné, és úgy véli, a migrációra szüksége van Európának, vagyis a bizottság ösztönözni szándékozza a migrációt - magyarázta.
ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ