Cover
Belföld
Kiszelly Zoltán: Az Európai Néppárt balra tolódott
2019-03-0721:02
Egy irányvita zajlik az Európai Néppárton belül, ezen pedig senki sem nyer - ezt mondta Kiszelly Zoltán az ECHO TV Brüsszel - Európa választ című műsorában. A politológus szerint míg a Néppárt általában balra keresett szövetségeseket, addig Orbán Viktor és a Fidesz szerint a jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata értékeket a Néppárttól jobbra kell keresni.
Kiszelly Zoltán elmondta: a migráció kérdésében a Néppárt többsége, beleértve a német CDU-t és Manfred Webert is, inkább balra keresne szövetségeseket. Kiemelte: eddig nagykoalíció volt Brüsszelben, a Néppárt a szocialistákkal együtt gyakorlatilag mindent el tudott dönteni, azonban az elmúlt évek rossz politikája miatt amit a szociáldemokraták és egyes kereszténydemokrata politikusok is folytattak, ezen két nagy pártnak a támogatottsága jelentősen csökkent.

Ezért kell kiegészülniük a liberálisokkal. Ők úgy számolnak, hogyha ki is zárják a Fideszt, akkor is még a szocialistákkal és liberálisokkal együtt meg tudják hozni azokat a bevándorlásbarát lépéseket, azokat a föderális Európa felé vezető lépéseket, amelyeket a Fidesz az Európai Néppárt tagjaként belülről tudna blokkolni más jobboldali néppárti tagpártok segítségével 
- emelte ki.
A politológus szerint ez a Néppárt már nem az a Néppárt, ami az ötvenes években megalakult. Mint mondta: az Európai Néppárt Angela Merkel mozgását követve balra tolódott.

Kiemelte: Merkel vagy Manfred Weber nem a konzervatívokkal keresnek szövetséget, hanem akiktől szavazatokat remélnek a baloldalon, a liberális oldalon, akik a globalizációt támogatják, amiben ők hisznek.

Itt van a probléma, mert az európai emberek többsége már nem ezt a modellt keresi, hiszen a globalizáció miatt Nyugat-Európában jelentős jóléti csökkenés következett be
- tette hozzá.

Teljes adás:
ECHO TV -A nemzet hangja - Brüsszel - Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ