Cropped landscape
Gazdaság
4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban
2019-03-0709:12
Januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Tavaly decemberben 5,4 százalék volt az ipari termelés növekedése éves összevetésben a nyers mutató szerint, és 5,7 százalékos a munkanaphatással kiigazított adat alapján. A múlt év egészében 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez mérve.
    
Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.
    
Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban az Audi-sztrájk miatt, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásban lassult a növekedés üteme.
    
Decemberben a járműgyártás 9,9 százalékkal nagyobb kibocsátást produkált, de az egész évet tekintve nem sikerült tartania az előző évi szintet, hajszállal, 0,1 százalékkal elmaradt attól. A számítógépek, elektronikai és optikai termék gyártása tavaly decemberben 17,9 százalékkal növekedési rekordot döntött és a tavalyi teljes évben 6,8 százalékkal szárnyalta túl előző évi teljesítményét.
    
A KSH illetékese szerint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben emelkedett. Ez jelentős élénkülés az előző havi 3,0 százalék után.
    
2018-ban a feldolgozóiparban a hozzáadott érték a KSH tavalyi GDP-adatai szerint 3,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amikor 4,1 százalékos növekedést ért el. Az ipar teljesítménye 0,7 százalékponttal járult hozzá a magyar gazdaság 4,9 százalékos tavalyi növekedéséhez.
    
Az ipari termelés januári részletes adatait március 13-án közli a KSH második becslésében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ