Cropped landscape
Belföld
Tarlós István: A nyereséges parkolás a kerületi önkormányzatokon múlik
2019-03-0606:12
A HungaroControl támogatja a főváros kezdeményezését az éjszakai repülési tilalom bevezetésére. Tarlós István a Magyar Nemzetnek számolt be a repülőtér zajcsökkentése érdekében tartott keddi tárgyalásról. A főpolgármester a kerületi parkolási rendszerek és azok nyereségessége kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok kezében vannak a jogosítványok, amelyekhez politikai színezettől függetlenül ragaszkodnak. A Magyar Nemzet azt is megtudta: a Karácsony Gergely polgármester vezette Zuglóban a súlyosan veszteséges parkolási rendszer óráinak karbantartása 134-szer annyiba kerül, mint az I. kerületben.
Megkezdődött a főváros, a Budapest Airport és a HungaroControl vezetői közötti tárgyalási folyamat a Ferihegyi repülőtér zajcsökkentése érdekében. A HungaroControl támogatja az éjszakai repülési tilalmat, és a fővárossal együtt kezdeményeznek jogszabályi változtatást – mondta el Tarlós István a Magyar Nemzetnek. Budapest főpolgármestere hangsúlyozta: a kormány teljes mértékben partner a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló gépek okozta problémák megoldásában.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé is bevittük a kérdést, és itt is döntés várható a zajcsökkentéssel kapcsolatban – tette hozzá. A főpolgármester hosszú távú javaslatként fogalmazta meg, hogy a teherszállító, illetve a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak, a személyszállítás azonban nem szűnhet meg. Tarlós István rövid távú javaslata, hogy a mélyalvás időszaka alatt, éjfél és reggel 5 óra között mindenféle repülés tiltott legyen a Ferihegyi repülőtéren.

A Budapest Air­port pozitívan áll a kéréshez, ami szerintem teljesíthető belátható időn belül – mondta. Hozzátette: a másik rövid távú cél, hogy a zajfelmérések kapcsán senki se ellenőrizze saját magát. – A vizsgálatok jogosítványát a közlekedési hatóság kezébe kellene adni. Ezzel elkerülhető, hogy a kevésbé terhelt időszakok adataival kozmetikázzák a legterheltebb, elviselhetetlen zajjal járó három órát az ebben érdekeltek – fogalmazott Tarlós István. Arra is emlékeztetett, hogy a problémák nem új keletűek. – Gyurcsány Ferenc „fődemokrata” kormányzása idején egy 75 évre szóló koncessziós szerződést kötöttek a Ferihegyi repülőtér üzemeltetésére; a légikikötőt kitelepíteni belátható időn belül lehetetlen – jegyezte meg.

A főpolgármester lapunknak reagált a fővárosi parkolási helyzet kapcsán megjelent cikkekre is. Úgy fogalmazott: a Válasz.hu-nak adott interjújának sajátos interpretációi jelentek meg az ellenzéki sajtóban. – Amikor a miniszterelnök úrral a parkolási problémákról beszéltünk, akkor nem a kerületek elszámolásáról, pénzeiről és a szerződésekről esett szó. Azért ítélte meg ezt ő és jómagam is politikai problémaként, mert a kerületek – a vezetés politikai színezetétől függetlenül – foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá, hogy a parkolási ügyeket maguk intézhessék – szögezte le Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta: sem a kormány, sem a főváros nem szed parkolási díjat, és sem a miniszterelnök, sem ő nem ellenőriz parkolóórákat, kerületi szerződéseket. Elmondta: jelenleg a főváros a parkolási övezetekről és a parkolási díjakról képes döntést hozni, de kizárólag a kerületi javaslatok alapján. A parkolás üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket – kétféle van: parkolóórák beszerzése, karbantartása és maga a szolgáltatás – a kerületek önállóan kötik, a kerületi képviselő-testületek fogadják el és a kerületi polgármesterek írják alá.

Zuglóban is ez történt: Karácsony Gergely polgármester kezdeményezte a fizető parkolási övezet kialakítását és a díjak megállapítását, ennek ellenére később képes volt ráfogni a fővárosra – emlékeztetett. A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon nem egyformák a kerületek, ahogy a parkolási szolgáltatásaik sem. – A II. kerületnek a fizetőparkolásból mintegy ötszázmillió forint nyeresége származik, ellenben Zuglónak közel nyolcszázmillió a vesztesége. Zuglóban a parkolóórák fajlagos karbantartási költsége egyenként 134-szer annyi, mint például az I. kerületben. Az I. kerületben ötszáz forint a karbantartási díj, Zuglóban pedig 67 ezer forint egy parkolóórára vetítve – sorolta az elmúlt napokban a kerületektől érkező, önmagukért beszélő adatokat a főpolgármester. Tarlós István azt is leszögezte: régi törekvése, hogy a parkolásnak egységes szabályok szerint kellene működnie Budapesten, nem pedig 23-féle módon. A parkolási díjaknak pedig a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helyük.

A főpolgármester szerint 2019 hisztérikus év, és sok minden el fog hangozni, ami nem igaz vagy féligazság, mint például az FKF Zrt. kapcsán megjelent írások. Tarlós István úgy fogalmazott: az állami hulladékholding azt hitte, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartónak idén már csak a hulladékszállítás és -begyűjtés a feladata, és ezért az első hónapban csak az ennek arányában járó összeget, a teljes költség 65 százalékát utalta vissza az FKF-nek. – Itt nem arról van szó, hogy a miniszterelnök nem teljesített egy ígéretet, hanem arról, hogy egy állami cégnél valamit félreértettek, amit az illetékes miniszter asszony éppen a napokban korrigál – jelentette ki.

A főpolgármester-jelöltek, különösen Puzsér Róbert egyre durvuló hangnemű kampánya kapcsán Tarlós István úgy gondolja, független kihívója értelmetlen dolgokat művel. – Puzsér Róbertet nem szeretném a hibátlanság mértéke szerint pontozni, csak látom, mit csinál. Ordítozik, rúg, csíp, karmol minden irányba, de ha eljön az ideje, lesz megoldása a helyzetre – fogalmazott a főpolgármester, aki szerint Puzsér hirtelen valamilyen halandzsa magyarázattal vissza fog lépni, vagy saját kikötéseit feladva mégis elfogadja Karácsony Gergely feltételeit, és megvereti magát egy újabb előválasztáson. – Egy biztos, hogy októberben nem lesz ott a rajtvonalon – jelentette ki Tarlós István.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ