Cropped landscape
Belföld
Szijjártó Péter az üzbég befektetési és külgazdasági miniszterrel tárgyalt
2019-03-0610:25
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég befektetési és külgazdasági miniszterrel tárgyalt, Magyarország és Üzbegisztán között együttműködés indulhat a nukleáris mérnökképzésben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.
Szijjártó Péter Szardor Uktamovics Umurzakovval tárgyalt, az üzbég befektetési és külgazdasági miniszter a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) ülésére érkezett Budapestre. 
    
A KKM közleménye kiemelte, mivel a közeljövőben kezdik építeni Üzbegisztán első atomerőművét, megkezdődtek az egyeztetések a nukleáris mérnökképzéssel kapcsolatos együttműködésről.
    
A két ország vállalatai közötti együttműködés támogatásának érdekében a magyar Eximbank 46,5 millió dolláros hitelkeretet nyitott és hitelkeret-megállapodást kötött két üzbég bankkal. Ezek a pénzügyi intézkedések segítséget nyújtanak a magyar élelmiszeripari, vízipari és egészségügyi cégek üzbég partnerekkel folytatott tárgyalásaihoz és az üzbegisztáni piaci részesedésük növeléséhez. 
    
A két főváros, Budapest és Taskent közötti együttműködési megállapodás, a 30 üzbég diák számára felajánlott ösztöndíj és a magyar állampolgároknak biztosított üzbég vízummentesség jó alapot ad a társadalmi kapcsolatok bővítéséhez - áll a KKM közleményében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ