Cropped landscape
Gazdaság
Szalai Piroska: Folyamatosan javul a hazai munkaerőpiaci helyzet
2019-03-0620:58
Mindössze két európai uniós tagországban volt alacsonyabb tavaly év végén a munkanélküliség, mint Magyarországon. Ez derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Szalai Piroska az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában elmondta: az egész közép-európai térségben jelentősen csökkent a munkanélküliség 2010 óta. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: Magyarországon már érzékelhető, hogy van egy visszaáramlás külföldről a magyar munkaerőpiacra.
Szalai Piroska kiemelte: Magyarországon a munkanélküliség az egészséges szintre csökkent le, hiszen az viszonylag régóta az 5%-os szint alatt van. Mint mondta: a rövid ideig munkanélküliek csoportjába elsősorban azok tartoznak, akik munkahelyváltás miatt egy rövid időre munkanélkülivé válnak. Emellett ugyan létezik egy hosszú ideig tartó munkanélküli csoport, ők annyira rossz kompetenciáikkal rendelkeznek, amivel még nem tudnak a foglalkoztatott állományba kerülni.

Magyarországon 2013-ban azért kezdtük el a munkahelyvédelmi akciót, mert akkor még nagyon sokan voltak ebben a második kupacban, a hosszú ideig munkanélküli állományban. Ők az elsődleges munkaerőpiacra nem tudtak olyan könnyen bekerülni, ezért egy különleges munkaerőpiaci státuszt, a közfoglalkoztatást indítottuk el nekik
- fogalmazott.
Szalai Piroska szerint már érzékelhető, hogy van egy visszaáramlás külföldről a magyar munkaerőpiacra. Mint mondta: az IT vagy az építőipar területén is érzékelhető, hogy egyre többen térnek vissza Magyarországra dolgozni, már a nyugat-európai országokból is. Ennek oka, hogy a bérek olyan szintre emelkedtek, hogy érdemes itthon dolgozni.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ