Cropped landscape
Külföld
Kiálltak Orbán Viktor mellett a szlovén bevándorlásellenes pártok
2019-03-0609:01
Vannak, akik józanul gondolkodnak - írja a 888.hu. Három szlovén tagpártja van az Európai Néppártnak (EPP), ebből kettő, a bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Néppárt (SDS) és a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) is kiáll a Fidesz EPP-tagsága mellett. 
Az elmúlt napokban ugyanis több néppárti politikus is elkezdte azt szorgalmazni, hogy zárják ki a magyar kormánypártot az EPP-ből az Európai Unióval (EU) kapcsolatos tájékoztatási kampány miatt.
 
Erre a vonatra ült fel Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, aki szerdán azt kérte Orbán Viktortól, hogy a budapesti kormány függessze fel a kampányt, kérjen bocsánatot az EPP tagpártjaitól, s hogy (kibújt a szög a zsákból) biztosítsa a Soros-egyetem budapesti működését Budapesten.
 
Csakhogy a bevándorláspárti néppárti politikusok mellett vannak olyanok is a pártcsaládon belül, akik szerint a Fidesz esetleges kizárása nemcsak leterelné az EPP-t az eredeti, kereszténydemokrata irányvonalról, hanem egyenesen meggyengítené azt. Janez Jansa pártja, az SDS szerint egyértelműen gyengülne a pártcsalád a Fidesz nélkül. Közleményükben azt írták: kizárólag azok a pártok bírálják, amelyek nem állnak jól az európai parlamenti választásokon, és okot keresnek egy számukra rossz végkimenetel megmagyarázására.
 
Az SDS mellett az SLS is határozottan ellenzi a magyar kormánypárt kipaterolását. Közlésük szerint ilyen szélsőséges intézkedés előtt tárgyalásokat kell folytatni. Az SLS-ben úgy vélik, hogy a kizárásáról szóló eljárás egyértelműen előnytelen az EPP politikai családja számára, valamint rossz üzenetet közvetít az európai parlamenti választások előtt.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ