Cropped landscape
Belföld
Juhász Hajnalka: Nagy a fogékonyság a humanitárius segítségnyújtási politikánk iránt
2019-03-0607:55
Van fogékonyság az üldözött keresztények helyben való megsegítését célzó magyar megoldások, illetve a Hungary Helps program iránt az Egyesült Államokban. A Szentszék külkapcsolati miniszterhelyettesével és az ENSZ Gazdasági és Szociális tanácsának ügyvivőjével találkozott Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője. A miniszteri biztos az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában úgy fogalmazott: fantasztikus érzés, amikor az ember úgy ül le tárgyalni ezekkel az emberekkel, hogy nem a Hungary Helps programot kell bemutatni, mert ezzel már tisztában vannak, hanem az a kérdés, hogy mik a további projektek.
Juhász Hajnalka elmondta: amikor decemberben megszavaztuk a parlamentben a Hungary Helps programot, akkor az egy törvényi keretet adott annak a humanitárius tevékenységnek, mellyel az üldözött keresztények hangjai szeretnénk lenni a világban. Az is egy nagyon fontos célkitűzésünk, hogy a migráció megelőzésével helyben segítsünk.
Én a találkozón és másnap az ENSZ-ben tartott beszédemben is azt éreztem, hogy nagyon nagy fogékonyság és nyitottság van a humanitárius segítségnyújtási politikánk vonatkozásában
- fogalmazott. Hozzátette: látható, hogy a migrációs paktum kérdésében nem értünk egyet, de a humanitárius segítségnyújtási magyar gondolkodásmódját érti az Egyesült Államok és az ENSZ is.

Juhász Hajnalka a Hungary Helps program kapcsán kiemelte: őszintén hiszünk abban, hogy nem a bajt kell beengedni Európába, hanem a Közel-Keleten és Afrikában, a migrációkibocsájtó országokban, helyben történő segítést kell megvalósítani.
Az egyik legfontosabb feladata a Hungary Helps programnak, hogy mi ezen országok egyházi vezetőivel közvetlenül vesszük fel a kapcsolatot és ezen keresztül tudjuk meg, hogy a közösségeknek milyen szükségleteik vannak. Így tudunk hatékonyabban teljesíteni.
Kifejtette: abban egyedülállóak vagyunk Európában, hogy van egy olyan államtitkárságunk, mely az üldözött keresztények megsegítésével és a Hungary Helps program megvalósításával foglalkozik. Franciaország is gondolkodik egy ilyen államtitkárság létrehozásában.
Ezt az egyediségét és hatékonyságát a programnak már több területen láthatjuk. Például Észak-Irakban a Ninivei-fennsíkon, ahol 991 házat újítottunk fel és közel ezer család visszaköltözött.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ