Cropped landscape
Külföld
Manfred Weber: Macronnak az Európai Parlamentet is be kell vonnia reformelképzelései magvalósításába
2019-03-0519:08
Emmanuel Macron francia elnöknek az Európai Parlamentet (EP) is be kell vonnia reformelképzelései megvalósításába jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, a néppárt  EP-választási csúcsjelöltje kedden.   Andrej Babis cseh kormányfő ugyanakkor élesebb   bírálatokat fogalmazott meg. 
Weber a Die Welt című német lapnak nyilatkozva alapvetően támogatta a francia államfő felvetését, hangsúlyozta ugyanakkor gyorsabb döntéshozatalra van szükség azokon a területeken, amelyek Európa számára kiemelt fontossággal bírnak, így például a kül- és biztonságpolitikában.

"Én például elhagynám az egyhangú döntéshozatali alapelvet a külpolitikában. Ehhez viszont módosítani kell az uniós szerződést. Nem szabad félelemből és aggodalomból visszariadni a reformok végrehajtásától, csak azért, mert a végén kudarcot vallhatnak" - jelentette ki Weber.

A cseh miniszterelnök  ugyanakkor úgy fogalmazott: nem nyűgözték le a francia államfő reformjavaslatai.

"Egyáltalán nem tetszik ez nekem. Nem hiszem, hogy a jó irányba mutatnak. Meglepett ez a felhívás" - hangoztatta a cseh kormányfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

Babis aláhúzta: az Európai Uniónak inkább az olyan alapvető kérdésekkel kellene foglalkoznia, mint a biztonság és a közös piac hatékonyságának növelése. Hozzáfűzte: nem számít arra, hogy a csehek pozitívan fogadják Macron felvetéseit, sőt - mint mondta - "éppen ellenkezőleg" fognak reagálni.

Emmanuel Macron francia államfő az  "európai újjászületés közös építését" javasolja a nacionalista befelé fordulással szemben a májusi európai parlamenti (EP) választásokon a 28 uniós tagállam lapjaiban kedden megjelent, valamennyi európai állampolgárhoz intézett írásában.

A francia elnöknek az Európai Unió reformjára a cikkben tett konkrét javaslatait - egyebek mellett egy, a demokráciák védelmét szolgáló európai ügynökség létrehozását, a schengeni övezet reformját, az európai pártok külföldi finanszírozásának megtiltását, közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozását - hétfő este tették közzé a francia elnöki hivatal honlapján.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ