Cropped landscape
Belföld
Lénárd Rita: A hálapénz 70 éve mérgezi az egészségügyet
2019-03-0520:54
Másfél milliós szakorvosi bérért, a Magyar Orvosi Kamara megreformálásáért, valamint a hálapénz megszüntetését küzd az Újratervezés néven alakult orvoscsoport. A csoport a biztonságos betegellátás érdekében szorgalmazza a szakmai minimumfeltételek felülvizsgálatát is. A Napi aktuálisban Dr. Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az Újratervezés csoport egyik alapítója elmondta, hogy szeretnék átláthatóvá tenni a MOK működését, javaslatuk szerint szükség lenne arra, hogy az interneten visszakereshetők legyenek a kamara költései és juttatásai.
A belgyógyász szerint kritikus helyzetben van az egészségügy, a legfontosabbnak a bérrendezést valamint a rezidensek itthon tartását nevezte.

A hálapénz hetven éve mérgezi az egészségügyet - véli Lénárd Rita. Úgy látja, hogy az első lépés a bérrendezés lenne, de még így is lennének orvosok, akik ugyanúgy elfogadnák a borítékot. Szükség lenne emiatt a hálapénz kriminalizálására is, nemcsak az árvételt kellene büntetni, hanem az átadást is. 
Velkovics Vilmos felvetette, hogy a betegek a jobb ellátás reményében adják a hálapénzt. Lénárd Rita szerint ez csak illúzió, hiszen nincs garantálva, hogy emiatt ténylegesen jobb lesz az ellátás. 
Arra szoktam kérni a betegeket, hogy ne adjanak hálapénzt, higgyék el, hogy meg fogják gyógyítani őket az orvosok
- hangsúlyozta.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ