Cover
Belföld
Tegnapi történelem: Hetven éve ítélték el Mindszenty Józsefet
2019-03-0506:15
Hetven éve, 1949. február 8-án hozott ítéletet a kommunista népbíróság az ország legnépszerűbb és legismertebb egyházi vezetőjének, Mindszenty József bíborosnak perében, amely kezdettől fogva túlmutatott önmagán. Az üzenet egyértelmű volt, ha a főpapot el lehet ítélni, akkor a további ellenállásnak sincs értelme. Márai Sándor Mindszenty letartóztatása után azt írta, hogy a főpap és a magyarság sorsa azonos. Erről beszélgettek az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorának vendégei: Cserényi-Zsitnyányi Ildikó történész, az ÁBTL kutatója és Szerencsés Károly történész.
1848 karácsony másnapján elfogják és bevitték Mindszenty Józsefet a hírhedt Andrássy út 60-ba. 

Gyakorlatilag az ellene szóló eljárásról is azt mondhatjuk el, amit több koncepciós per eljárásáról is, az ÁVH gyakorlatilag bevetette az összes olyan kényszerítő eszközt, ami a testi lelki megtörésére szolgál. Ez lehetett verés, alvásmegvonás, naponta 10-16 órán át vallatták az őrizeteseket, este is önvallomások írására kényszerítették őket - magyarázta Cserényi-Zsitnyányi Idikó. 

Szerencsés Károly hozzátette, Mindszenty ugyan beismerte, amit elkövetett, de nem tette magáévá a bíróság ítéletét tetteiről.
A történész felidézte Mindenszenty József szavait, amelyeket a letartóztatása előtt mondott: 

bármi, amit aláírok nem igaz, azt csak valami kényszerítés hatására tettem.
Tisztában volt azzal milyen szerep vár rá a szabadságharcban - tette hozzá Szerencsés Károly.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ