Cropped landscape
Külföld
Az Egyesült Királyságban kétszer annyi gyereket késelnek meg, mint öt évvel ezelőtt
2019-03-0508:31
A legfrissebb statisztikai adatok szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt öt évben közel megduplázódott azon késeléses támadások száma, melyeket 16 év alatti gyerekek ellen követtek el. Míg a 2012/13-as statisztikai évben 180, a 2017/18-asban 347 ilyen eset történt.
Nemcsak az áldozatok, hanem sok esetben az elkövetők is tizenévesek, valamint etnikai dimenziója is van a hasonló jellegű támadásoknak, a feketék és a harmadik világbeli gyökerekkel rendelkező migránsok társadalmon belüli arányszámukhoz képest nagymértékben felülreprezentáltak, nagyobb eséllyel követnek el késelést, mint a tősgyökeres britek.

Az Egyesült Királyság közbiztonságának folyamatos romlását és az egyre fiatalabb elkövetők számának gyarapodását nemcsak a késeléses támadások növekedése bizonyítja, 2016 óta 77 százalékkal emelkedett a 18 éven aluliak által elkövetett emberölések száma.

A kiskorúak kriminalizálódása a késsel elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások számának növekedésén is tetten érhető. Előbbi esetek 38, míg az utóbbiak 50 százalékkalemelkedtek 2016 óta.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai arra is rámutatnak, hogy minden harmadik késelés a muszlim polgármester vezette Londonban történik, de Manchester és Birmingham sincs nagyon lemaradva, utóbbi nagyvárosban 2019 kezdete óta már 99 késes támadás történt.

Az egyre aggasztóbb helyzet kapcsán Nick Hurd rendészeti és Sajid Javid belügyminiszter is hallatta a hangját.

Hurd szerint óriási problémát jelent, főleg a nagyvárosokban, hogy egyre több fiatal hord magánál kést, amit aztán, ahogy a statisztikák mutatják, használni sem félnek.

Javid pedig úgy fogalmazott:
Gyerekek válnak gyilkosságok áldozataivá szerte az országban, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megállítsuk ezt a folyamatot.
Most két tizenhét éves brit állampolgár leszúrása borzolja a kedélyeket a szigetországban, Yousef Ghaleb Makkit szombaton Manchesterben, Jodie Chesney-t pedig pénteken Londonban gyilkolták meg.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ