Cropped landscape
Gazdaság
„Hozzá kell nyúlni a nyugdíjrendszerhez”
2019-03-0407:37
Már 2012 óta egy komoly ötlet volt az, hogy a jövőben a nyugdíjakban is elismernék a felnevelt gyermekek számát – hívta fel rá a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő az ECHO TV Jó reggelt című műsorának hétfői adásában. Egy olyan ötletről van szó, amit nagyon sok ország nyugdíjrendszerében már megvizsgáltak és a nyugdíjszakértő abszolút jogos igénynek nevezte, hogy a gyermekneveléssel kapcsolatos időszakokat, akár a jelenleginél is hangsúlyosabban figyelembe lehessen venni. Farkas András arról is beszélt, hogy a jelenlegi öregedő társadalom körülményei között a mostani nyugdíjrendszert nem lehet változatlanul fenntartani.
A múlt héten közzétette a Magyar Nemzeti Bank a 330 pontból álló versenyképességi programját, amelynek egyik fejezete a gyermekvállalás ösztönzésével foglalkozik.

Farkas András az ECHO TV-ben úgy fogalmazott, a az édesanyáknak fűrészfogszerű a karrierívük, vagyis megindul a karrier, aztán a gyermek miatt, hogy otthon maradnak visszazuhan az, amikor pedig újra munkába állnak ismét felfelé ível a karrier.

Emiatt a hölgyekre nem egy egyenletes jövedelemnövekedés az életük során, emiatt az összesített jövedelmük Magyarországon 14-16 százalékkal kevesebb, amit a nyugdíj szempontjából figyelembe lehet venni
– ismertette a szakértő 

Nehéz Attila műsorvezető felvetésére, hogy mely külföldi mintákat lehet figyelembe venni, Farkas András elmondta, szerinte a leginkább hatásos az a német nyugdíjrendszerben alkalmazott példa. Németországban az otthon maradó szülő osztozhat a dolgozó szülő nyugdíjpontjain, így aki otthon van a gyermekkel azért járhat jobban, mert megfelezik a jövedelem utáni nyugdíjjogosultságot, másfelől pedig önmagában az, hogy gyermeket nevel valaki az átlagkeresetnek megfelelő nyugdíjponttal honorálják, minden évben egyet kaphat gyerekenként a gyermek hároméves koráig.

A gyerekek négytől tízéves koráig további részpontokat kaphat, tehát jelentősen meg tudja a nyugdíjjogosultságát növelni 

– tette hozzá Farkas András.

Az osztrák modellről szólva a szakértő elmondta, Ausztriában teljesen mindegy, hogy ki dolgozik és ki nem, mindegyik szülő kap négyéves szolgálati időt pluszban a gyermeknevelésért, ikergyermekek esetében öt évet írnak jóvá.

Farkas András, kiemelte, mi sem a nulláról indulunk, egyedülálló a világban például a nők kedvezményes nyugdíja, egy levonások és büntetések nélküli nyugdíjösszeg, vagyis annak ellenére, hogy egy nő a nyugdíjkorhatára betöltése előtt igénye veszi a nyugdíjat, teljes összeget kap, de ez a világban máshol nem így van.

Kérdésre válaszolva a szakértő biztosnak nevezte, hogy a jelenlegi öregedő társadalom körülményei között a mostani nyugdíjrendszert nem lehet változatlanul fenntartani.

Nem véletlen, hogy éppen folyamatban van a nyugdíjkorhatár emelése is. Ez minden európai országban zajlik. Magyarországon 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, a németeknél 67, a skandináv országokban ennél is magasabb, a britek pedig most szavaznak, hogy 68 év legyen 
– mutatott rá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ