Cropped landscape
Belföld
Horváth Ildikó: Példa lehet a szolnoki ingyenes lakossági szűrőprogram
2019-03-0411:50
Az egész ország számára például szolgálhat a Tiszta szívvel Szolnokért! elnevezésű ingyenes betegségmegelőző lakossági szűrőprogram - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfőn a Tisza-parti megyeszékhelyen, a péntekig tartó program megnyitóján.
Horváth Ildikó elmondta: a megyei Hetényi-kórház és az önkormányzat együttműködésében tizenharmadik alkalommal megvalósuló szűrőprogramot Szolnok egész közössége magáénak vallja, fontos az emberek számára a szűréseken való megjelenés, ezt a részvételi arány is mutatja. Hozzátette: a szűrőprogramok fontosak a szemléletformálásban is.
    
Jelezte, januári kutatások szerint az emberek több mint 50 százaléka nagyon fontosnak tartja az egészségét, a leginkább az idősebbek és a gyermeket nevelők válaszolták ezt. Az a generáció, amely az életmódjával minden nap tud tenni az egészségéért, már nem vallja magáénak ezt ennyire, tehát "van mit hozzátenni a dolgokhoz" - fogalmazott az államtitkár.
    
Üdvözölte, hogy a szolnoki szűrőprogram része az életmód-tanácsadás is. Kitért arra, hogy külföldön a tüdőszűrésnek elemi és kötelező része a dohányzásról való leszokásra és az egészséges életmódra vonatkozó javaslat.
    
Bene Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatója, a program ötletgazdája elmondta: a péntekig tartó akció során Szolnokon különböző helyszíneken - iskolákban és művelődési intézményekben - várják az embereket. Hozzátette: akiket kiszűrnek, azokat továbbirányítják háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz.
    
Szólt arról, hogy  a szűréseken túl ismeretterjesztő előadásokat tartanak a népbetegségnek számító érszűkülettel és a sürgősségi betegellátással kapcsolatos tudnivalókról. Újdonság, hogy hétfő délután az érdeklődők a rendelőintézetben betekinthetnek a "kulisszák" mögé, megismerkedhetnek például az új betegfelvételi rendszerrel.
    
Bene Ildikó beszámolt arról is, hogy a megyei önkormányzat segítségével a szűrőprogram eljutott a kétezernél kevesebb lakosú településekre is, továbbá 2007 óta minden évben, így idén júniusban is kiutaznak Erdélybe. 
    
Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere elmondta: 2007 és 2015 között 43 ezer embert vizsgáltak meg a program keretében, évről évre egyre többen jelentkeznek a szűrésekre. 
    
Hangsúlyozta: Szolnokon hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a felnövekvő generáció egészségére. Ezt szolgálja egyebek mellett a mindennapos testnevelés, a gyerekeknek tartott felvilágosító előadások vagy a méhnyakrák elleni védőoltás is. Kiemelte: a rendszeres mozgásnak nagy szerepe van a közösségben való szerepvállalásban is, erre nevelik a szolnoki fiatalokat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ