Cover
Belföld
Heti terror: Észak-Korea időhúzásra játszik
2019-03-0420:56
Barátság van, eredmény nincs. Donald Trump amerikai elnök már kétszer tárgyalt eddig Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. A hangulat javult, de a kommunista ország nem mond le a fegyverkezésről. Földi László biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Heti terror című  műsorában úgy fogalmazott: ma még egy hiú remény, hogy olyan fajta megállapodás születik, amelyik stratégiai, katonapolitikai értelemben, az atomrakéták számát tekintve érdemi eredményt hozna.
Földi László kiemelte: az észak-koreai vezetésnek az az érdeke, hogy minél többször tudjanak tárgyalni, hiszen azzal, hogy ők le tudtak ülni az amerikaiakkal egészen más lett a súlyuk a nemzetközi porondon. Az Egyesült Államok részéről pedig két célja volt a találkozónak: elterelni a figyelmet az amerikai belpolitikáról, valamint a Távol-keleti erőviszonyokat is megbolygatja az, hogy az USA nem Kínával, Oroszországgal vagy Japánnal ül le tárgyalni.
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint egy hosszabb tárgyalássorozatra kell felkészülni, hiszen Észak-Koreának az az érdeke, hogy egy valódi nagyhatalomként legyen kezelve. 

Hozzátette: azzal hogy a tárgyalások helyszínének Vietnámot választották, az USA egy pozitív üzenetet küldött, miszerint ki tudnak békülni egy régebbi háborús ellenfelükkel. Trump emellett egy olyan üzenetet is elküldött, hogy az amerikaiaknak sokkal mélyebb információik vannak az észak-koreai atomprogramról, mint azt a koreaiak feltételezték.

Szerinte bár a tárgyalás eredménytelen volt, belpolitikai vonatkozásait is nézve Donald Trump számára mégis megfelelő eredményekkel zárult.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Heti terror
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ