Cover
Gazdaság
Győrffy Balázs: Az élelmiszerbiztonság mindenkinek az érdeke
2019-03-0420:39
Veszélybe kerülhetnek a magyar gazdák. Napvilágot látott egy EU-s terv, amely lecsökkentené a közös agrárpolitikából a kelet-európai gazdáknak járó támogatás összegét. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: az európai porondon a magyar mezőgazdaság az elmúlt nyolc évben minden egyes esztendőben a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság egyike volt, ezt a fejlődési pályát törheti meg ez a fajta eszetlen gondolkodás.
Győrffy Balázs elmondta: az egész uniós költségvetésen belül arányát tekintve a közös agrárpolitika folyamatosan veszíti a korábbi pozícióját. Korábban előkerült, hogy a források egy részét átcsoportosítanák, új felhasználási módot tennének lehetővé: a migrációs költségek a közös agrárpolitikából történő finanszírozását. Ez, a gazdálkodók ellenállása végett lekerült a napirendről. 

Hozzátette: most, a 2021-ben induló 7 éves ciklus tervezésénél egy külön büdzsét szántak erre a célra.
Nagyságrendileg 20-25 százalékkal csökkentenék a közös agrárpolitikának a költségvetési számait, és ez lenne a fedezete annak, amit a migrációs költségek fedezésére szánnának
- fogalmazott.

Győrffy Balázs szerint abban az esetben, ha a javaslatot elfogadják, annak következményeként az élelmiszerek ára növekedhet, vagy olcsóbb, de nem azonos élelmiszerbiztonsági szintet képviselő EU-n kívüli import termékekkel tölthetik fel a boltok polcait.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ