Cropped landscape
Belföld
Favellák és járdafák csúfítják Zuglót
2019-03-0409:59
Míg Karácsony Gergely (Párbeszéd) a baloldal főpolgármester-jelöltjeként le akarja állítani a Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projektet, addig Zuglóban sorra vágják ki az 50-70 éves ősfákat. A XIV. kerületet közben megszállták a hajléktalanok, és egyre növekszik az önkormányzati juttatásokat igénylők száma - írja a Magyar Nemzet.
Bár Karácsony Gergely környezettudatos, zöld politikusnak igyekszik mutatni magát, Zugló polgármestereként a saját kerületében aránytalan mértékű fakivágások történnek, egyebek mellett 50-70 éves ősfák kidöntését is jóváhagytak az ő hivatali ideje alatt – jelentette ki Rozgonyi Zoltán, a XIV. kerület fideszes alpolgármestere a Magyar Nemzetnek. Szavai szerint csak az Egressy úti árnyas ősfák közül több mint százat vágtak ki – sok egészséges volt, illetve kezelhető lett volna –, és tizedakkora törzsátmérőjű növényeket ültetnek helyettük, amelyek csak 30-40 év múlva adnak megfelelő árnyékot. 
 
Rozgonyi Zoltán arra is kitért: a kerület lakosai körében a közel háromszorosára duzzadt költségvetésű, több száz millió forintból kivitelezett Pillangó parki rekonstrukció váltotta ki a legnagyobb felháborodást. – Zászlóshajónak tervezték, ám inkább Titanicnak bizonyult a beruházás, amely még csak az első üteménél tart, és a sportpálya – újabb bruttó nyolcvanmillió forintból – megvalósuló felújításáról is csak a napokban döntenek – mutatott rá. Megjegyezte: 

új elnevezés terjed Zuglóban, az úgynevezett „járdafa” kifejezéssel azokra a sérült gyökerű fákra utalnak a kerületi emberek, amelyek a gyalogos utak közepén állva balesetveszélyes akadályt képeznek, s egy erősebb viharban ki is dőlhetnek. 

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy Zuglóban a hajléktalanprobléma más városrészekben nem tapasztalható mértékűre nőtt Karácsony polgármestersége alatt. 

Zugló szégyene, hogy egy harmadik világot idéző favellatelep jött létre a kerületnek a város belseje felé eső részén 
– jelentette ki.

A XIV. kerületben bevezetett, nagyjából évi 200 millió forintos önkormányzati keretből működő, úgynevezett minimumjövedelem-juttatás ötletét kudarcnak nevezte az alpolgármester, aki kifejtette: Zuglóban kétszer annyi munkahelyet kínálnak, mint ahány munkakereső van, ennek ellenére a támogatást igénybe vevők száma egyre csak nő. Hangsúlyozta: a kezdeményezést a kormánypárti képviselők azzal a feltétellel támogatták, hogy az a munkaközvetítővel történő együttműködéshez legyen kötve, hiszen a cél a rászorulók álláshoz juttatása lett volna. 
 
Karácsony ötödik éve tartó regnálásának „eredményei” a képviselő-testület ülésein is heves vitákat generálnak. Az elmúlt hónapokban elhangzott: a főpolgármester-jelöltként szociális bérlakásprogrammal kampányoló politikus majd 130 ezer lakosú kerületében mindössze negyven önkormányzati lakást újítottak fel az elmúlt négy évben, új, kerületi tulajdonú bérlakás nem épült. A mostani ciklus alatt önálló társasház-felújítási pályázatot ki sem írtak, sőt a szociális lakásügynökség létrehozásában és az életjáradéki rendszer terén sem történt előrelépés. 
 
Kritikusai szerint amíg Karácsony nagypolitikai babérokra tört és tör, addig a kerület kénytelen volt eladni 450 millió forintos részvénycsomagját, több száz milliós veszteséget elkönyvelni a fizetős parkolási rendszer miatt és kiárusítani szinte minden önkormányzati telket, helyiséget.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ