Cover
Gazdaság
Az Európai Unió 2020 utáni költségvetését vitatták
2019-03-0421:25
Nem fogadható el az Európai Bizottság 2020 utáni uniós költségvetési javaslata, mert az ellentétes a magyarok érdekeivel - hangsúlyozta a Miniszterelnökség államtitkára az Európai Ügyek bizottságának ülésén. Takács Szabolcs ismertette: egy új szempontrendszer alapján próbálnak törésvonalat létrehozni a tagállamok között.
Szereptévesztésben van az Európai Bizottság: politikai testületként viselkedik, holott nem az - hangsúlyozta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára. Takács Szabolcs szerint a bizottság politikailag vezérelt költségvetési javaslata ellentétes a magyar emberek érdekeivel, ezért nem elfogadható.

Az Európai Bizottság behozott egy teljesen új szempontrendszert teljesen önhatalmúlag, a tagállamokkal nem konzultálva, és mesterségesen próbál egy olyan törésvonalat kialakítani, hogy a szegényebb közép-kelet-európai régiókból a gazdagabb dél-európai régiókba próbálja a pénzt átcsatornázni. Nekünk van egy elvi megközelítésünk a többi közép-kelet-európaival együtt egyébként, hogy az nem fordulhat elő, hogy a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, a szegényebbek pedig szegényebbek, az Európai Bizottság javaslata pont ezt támasztja alá 
- mondta Takács Szabolcs.

Szél Bernadett szerint az Európai Unió megosztottsága abból fakad, hogy az emberek nem értik, mit tesz értük az unió. A képviselő a szociális Európa megvalósítását szorgalmazta.

Egy olyan szociális hálót kell felépíteni, amelyben biztonságban érzik magukat az emberek, akkor nem lesz Brexit, meg nem lesznek más olyan politikai földrengést okozó események, amik abból fakadnak, az emberek úgy érzik, hogy az Európai Uniótól nem kapják meg azt, amire szükségük van.
- fogalmazott.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint a jelenlegi bizottsággal egyik tagállam sem akar megállapodni a költségvetésről. Dányi Gábor azt mondta, a tagországoknak kell kötnie egy ésszerű kompromisszumot.

Nekünk a megállapodás minősége fontosabb mint a sebessége, tehát ha már a költségvetés nagysága és ezek után az allokációs modell problémái miatt kevesebb forrás látszik kirajzolódni, akkor legalább a felhasználás szabályrendszere legyen olyan, ami a tagországok érdekeit szolgálja, ezért itt különösen fontosnak tartjuk a szabályok minőségét 
- tette hozzá.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a Brexit miatt 8 százalékkal csökkenne az unió költségvetésének fő összege, a Magyarországnak jutó uniós források összegét pedig minden indoklás nélkül 24 százalékkal csökkentené a szervezet.
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ