Cropped landscape
Belföld
Áprilisban születhet ítélet a terrorizmus finanszírozásával vádolt kurd házaspár ügyében
2019-03-0415:10
Várhatóan áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Törvényszék annak a kurd házaspárnak az ügyében, amelyet - mivel a Kurdisztáni Munkáspárt (Partiya Karkeren Kurdistan, PKK) kötelékében szolgáltak - terrorizmus finanszírozásával vádol az ügyészség.
A vádirat szerint a férfi 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz. Katonai kiképzést kapott Irakban, majd 2014-ig fegyveres szolgálatot teljesített, de harcokban nem vett részt, logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként hasonló munkát végzett.

Az Iránban, kurd nemzetiségűként született nőt 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol katonai kiképzésben részesült, de fegyvere nem volt, harcokban nem vett részt, a feladata a harcoló csapatok női katonáinak fogadása és szállítása volt. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat.

A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg és kerültek szoros kapcsolatba. 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek és Irakba mentek, ahol összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek.

A házaspárt tavaly március 7-én vették őrizetbe.

A szerdai tárgyaláson mindkét vádlott arra hivatkozott, kényszerrel vették rá őket arra, hogy csatlakozzanak a PKK-hoz. Azt mondták, nem volt esélyük arra, hogy a hegyek között lévő táborokból megszökjenek, a dezertőröket pedig halállal fenyegették. Azt állították, érdemi fegyveres kiképzést nem kaptak, a férfi csupán néhány fotó elkészítése miatt fogott gépkarabélyt a kezébe.

A tárgyaláson ismertették a menekültügyi hatóság vádlottakról hozott döntését, amelyben elutasították menedékkérelmüket. A hatóság döntött arról is, hogy légi úton Törökországba kell őket kitoloncolni. A Terrorelhárítási Központ - szakhatóságként eljárva - megállapította, hogy magyarországi tartózkodásuk nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A menedékkérelemről szóló döntés tartalmazta a vádlottak által a meghallgatásukon elmondottakat is; ekkor még nem tettek említést arról, hogy kényszerítették őket arra, csatlakozzanak a PPK-hoz, döntésüket meggondolatlanságnak nevezték.

A per áprilisi tárgyalási napjain a bíróság többek között meghallgatja majd a vádlottakat megvizsgáló pszichológus szakértőt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ