Cropped landscape
Külföld
Nem tartják meg ezentúl az amerikai-dél-koreai tavaszi közös hadgyakorlatokat
2019-03-0309:27
Az Egyesült Államok és Dél-Korea úgy döntött, hogy ezentúl nem tartja meg nagyszabású közös tavaszi hadgyakorlatait, hogy elősegítse a Koreai-félsziget atommentesítését szolgáló diplomáciai erőfeszítéseket, és helyettük egy kilencnapos módosított katonai manővert tartanak, amely hétfőn veszi kezdetét.
Az amerikai védelmi tárca tájékoztatása szerint Patrick Shanahan, a Pentagon ügyvezető minisztere telefonon egyeztetett erről Dzsong Kjong Du dél-koreai védelmi miniszterrel, és úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a Key Resolve és a Foal Eagle nagyszabású közös hadgyakorlatokat, amelyeket eddig minden év tavaszán, általában február vége és április közepe között rendeztek.

„A döntés tükrözi a feszültség csökkentése iránti szándékukat, illetve azoknak a diplomáciai erőfeszítéseknek a támogatását, amelyek a Koreai-félsziget végleges, teljes és ellenőrizhető atommentesítését szolgálják” – olvasható a Pentagon közleményében. A védelmi minisztérium tájékoztatójából azonban kiderül az is, hogy a hadgyakorlatok helyett a szövetségesek újfajta parancsnoki gyakorlatokkal és módosított harctéri kiképzési programok révén fogják fenntartani a „szilárd katonai készültséget”.

Hasonló tartalmú közleményt adott ki ezzel egy időben a dél-koreai védelmi minisztérium is, majd röviddel ezután a Yonhap hírügynökség idézte a dél-koreai vezérkar és a közös dél-koreai-amerikai erők katonai parancsnokságának bejelentését, amely szerint hétfőn veszi kezdetét a Dong Maeng (Szövetség) fedőnevű kilencnapos hadgyakorlat, amelyet a Key Resolve és a Foal Eagle helyett tartanak meg.

Közleményükben kifejtik, hogy ez a két lemondott hadgyakorlat módosított változata lesz, és „a Koreai-félszigeten folytatott általános katonai műveletek stratégia, hadműveleti és taktikai vonatkozásaira fog összpontosítani”.

Donald Trump amerikai elnök kétszer tárgyalt eddig Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a Koreai-félsziget atommentesítéséről: tavaly júniusban Szingapúrban, illetve szerdán és csütörtökön Hanoiban. Trump már az első csúcstalálkozó után úgy nyilatkozott, hogy a közös gyakorlatozások túl költségesek és provokatívak Észak-Korea számára. Észak-Korea minden évben keményem bírálta a manővereket, mert úgy gondolja, hogy azokon a lerohanását gyakorolják.

Hírügynökségek felhívják arra a figyelmet, hogy Washington és Szöul néhány nappal a kézzelfogható eredmény nélkül zárult kétnapos hanoi csúcstalálkozó után döntött úgy, hogy véget vet a nagyszabású tavaszi hadgyakorlat-sorozatnak, amelyen mindig nagy haderőt vonultatott fel mindkét ország, azzal a nem titkolt céllal, hogy elrettentse Észak-Koreát a meggondolatlan katonai lépésektől.

Az amerikai és dél-koreai hadsereg már felfüggesztette tavaly a nyári Ulchi Freedom Guardian közös hadgyakorlatot, illetve a téli Vigilant Ace légi hadgyakorlatot, és kisebb méretű manővereket tartott helyettük a harci készültség fenntartása végett.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ