Cropped landscape
Külföld
Megválasztják a meggyilkolt gdanski főpolgármester utódját
2019-03-0309:05
Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap az észak-lengyelországi Gdanskban, a szavazók a január közepén meggyilkolt főpolgármester, Pawel Adamowicz utódját választják meg.
Pawel Adamowiczot január 13-án késelte meg egy paranoid skizofréniában szenvedő férfi, a főpolgármester másnap belehalt sérüléseibe.

Az időközi választáson induló három független jelölt közül Aleksandra Dulkiewicz korábbi első főpolgármester-helyettes a fő esélyes.  Adamowicz halála után őt bízta meg a város ideiglenes irányításával Mateusz Morawiecki kormányfő.

Dulkiewicz élvezi a legerősebb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO), a parlamenten kívüli Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD), valamint a nemrégen megalakult balliberális tömörülés, a Tavasz (Wiosna) támogatását.

Támogatóan nyilatkozott róla az Európai Tanács gdanski származású elnöke, Donald Tusk is, aki egy e heti Twitter-bejegyzésben megírta: bízik abban, hogy a gdanskiak vasárnap "megválasztják polgármester asszonyukat".  A három jelölt közül Dulkiewicz az egyetlen nő.

Dulkiewicz sok évig a PO tagja volt, tagságát a tavaly őszi lengyel helyhatósági választás előtt, a néhai főpolgármester választási stábjának tagjaként függesztette fel. Előtte a PO Gdanskban polgármester-jelöltként nem Adamowiczot  állította, a politikus ezért szintén függetlenként indult.

A két másik főpolgármester-jelölt Marek Skiba gdanski vállalkozó, valamint Grzegorz Braun, a szélsőjobboldalhoz közelálló, az Európai Parlamenti választáson is induló dokumentumfilm-rendező.

Az országos szinten kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a három polgármesteri tisztre pályázó közül egyiknek sem fejezte ki támogatását. Saját jelöltet a párt nem indít, ezt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke azzal indokolta, hogy a  nemrégen megtartott helyhatósági választáson Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott.
 
A 196 gdanski választóhelyiség reggel 7 órától esti 9 óráig tart nyitva. A szavazás elvileg kétfordulós,  a második fordulót akkor kellene megtartani, ha a jelöltek egyike sem szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy országos jótékonysági gyűjtés záró köztéri koncerten érte a halálos támadás. A közismert, Gdanskot 1998 óta irányító politikus meggyilkolása megrendítette Lengyelországot, a főpolgármestert tömegek kísérték utolsó útjára.

A gyilkosság ügyében még tart a nyomozás, a helyszínen letartóztatott tettest több hetes pszichiátriai vizsgálatra irányították, hogy megállapítsák, a késelés elkövetésekor beszámítható volt-e.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ