Cropped landscape
Belföld
Lomnici Zoltán szívén viseli a határon túli magyarság sorsát
2019-03-0320:56
Hat évig volt a Legfelsőbb Bíróság elnöke és szívén viseli a határon túli magyarság sorsát. Azt vallja, hogy egy bíró akkor végzi a legjobban a dolgát, ha száz százalékosan ismeri a jogszabályt, mert akkor kicsi a valószínűsége annak, hogy téved, de ugyanolyan fontos tényező egy-egy esetnél az empátiakészség is. Az Őszintén e heti adásában id. Lomnici Zoltánt mutatjuk be. 
Lomnici Zoltánt a pályája elején az segítette, hogy mindig is tudott az emberek nyelvén beszélni. Pontosabban elmondta az ügyfélnek rá vonatkozó a jogszabályt, és megpróbálták együtt megoldani a problémát.
Volt olyan eset, hogy egy tanyán jött létre szóban egy kölcsönügylet, csak ketten voltak jelen, és a beszélgetésből ki tudtam szőni, hogy valóban kölcsönadott ötvenezer forintot az illető, amit aztán nem kapott vissza. Hoztam egy ítéletet és utána a per vesztese megköszönte és azt mondta, hogy kerestem az igazságot.
Lomnici Zoltán az idén tölti be negyven éves bírósági munkaszolgálatát. Talán amire a legbüszkébb, hogy 2010. március 31-én az akkor megalakult Emberi Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civilszervezet elnöke lett, valamint 2011-ben megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat is.

Amikor a feleségem megismertem, rengeteget jártunk a határon túli területekre, így mindig is az ott élő magyarokkal akartam foglalkozni, de végül ettől az élet elsodort - emlékezett vissza a bíró. Viszont amikor lejárt az elnöki mandátumom, akkor egy kiáltványt tettem közzé az emberi méltóság védelme érdekében, amihez mind az öt parlamenti párt 24 órán belül csatlakozott, valamint a történelmi egyházak és 17 ezer magánszemély is. Ebből alakult ki az Emberi Méltóság Tanácsa - idézte fel.

A Legfőbb Bíróság volt elnöke a műsorban üzenet a következő bírói generáció számára is:
Aki döntési fóbiában szenved, az nemcsak magának árt ezzel, hanem az ügyfélnek is.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Őszintén
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ