Cropped landscape
Tudomány
Több mint 150 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon a Galápagos-szigeteken
2019-03-0114:11
A Galápagos-szigeteken őshonos, 155 fiatal óriásteknőst engedtek szabadon az Ecuadortól mintegy 970 kilométerre elterülő szigetcsoport egyik tagján, annak ökológiai regenerálódása érdekében - közölte az ecuadori környezetügyi minisztérium. 
A szaktárca közleménye szerint a Chelonoidis hoodensis fajba tartozó hüllőket szigorú karanténeljárást követően engedték szabadon a csendes-óceáni szigetcsoport szívében fekvő Santa Fe-szigeten. 
    
A teknősök betelepítése a sziget ökológiai regenerálódását célzó projekt része. A cél, hogy olyan teknősfajjal népesítsék be újra a szigetet, amely hasonlít a területről több mint 150 évvel ezelőtt kihalt őshonos fajhoz. 
    
Jorge Carrion, a betelepítést végző Galápagos-szigetek Nemzeti Park igazgatója szerint a szabadon engedett teknősök mindegyikét ellátták mikrochippel, ami megkönnyíti az állatok megfigyelését. 
    
A szakember szerint a teknősök a szigetcsoport legnagyobb testű növényevői, és a Santa Fe-szigeten való szabadon engedésük célja, hogy természetes szerepüket betöltve, a helyi ökoszisztéma "kezelőivé" váljanak, és hozzájáruljanak a faj elterjedéséhez. 
    
A projekt keretében minden évben újabb fiatal teknősöket engednek szabadon a szigeten 2026-ig. 
    
"A 2015-ben szabadon engedett első csoport egyedei ma már 10-12 évesek, ami azt jelenti, hogy a következő 5-7 évben várhatóan megkezdik a szaporodást" - mondta Washington Tapia, a kezdeményezés vezetője. 
    
A most szabadon engedett példányokkal csaknem 550-re nőtt a betelepített teknősök száma. 
    
A Galápagos-szigetek 1978-ban került fel az UNESCO világörökség listájára.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ