Cropped landscape
Külföld
Pakisztán átadta az indiai pilótát
2019-03-0114:48
Pakisztán pénteken átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.
Vartaman helyi idő szerint 17 óra 30 perckor lépett indiai földre a Pandzsáb állambeli Attarinál.
    
Előzőleg a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba.
    
A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba.
    
Iszlámábád előzőleg jelezte: békülési gesztusnak szánja az átadást, a kasmíri feszültségeket enyhítendő.
    
A héten kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között a vitatott kasmíri térségben. India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet - az indiai rendőrség tartalékos ereje - 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.
    
Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések. 
    
Pakisztán szerdán lezárta légterét, amelyet pénteken részlegesen újra megnyitott, hogy a repülőgépek fel- és leszállhassanak Iszlámábádban, Pesavarban, Karacsiban és Kvettában. Az ország többi repülőtere március 4-ig zárva marad.
    
A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindketten teljes egészében igényt tartanak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ