Cropped landscape
Belföld
Őrizetben a férfi, aki Pintér Sándorra hivatkozva tett zsebre százmilliókat
2019-03-0116:01
Őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) csütörtökön azt a férfit, aki az elmúlt időszakban, több társával együtt Pintér Sándor belügyminiszterre és egy megyei főügyészre hivatkozva szedett össze többszáz millió forintot különböző vállalkozóktól – tudta meg a PestiSrácok.hu. D. Andrást befolyással üzérkedéssel gyanúsítják.
A portál beszámolója szerint D. András és társai úgy jutottak többszáz millió forinthoz, hogy ismert és befolyásos politikai, közéleti, illetve hatósági szereplőkre hivatkozva megkörnyékeztek több, büntetőeljárás alatt álló, vagy nyomozás célkeresztjében lévő vállalkozót. A többnyire adóügyek érintettjeit a bűnözői kör vezetője, D. András kereste fel, aki több sértett vallomása szerint fedett nyomozónak, máskor NAV-os felderítőnek adta ki magát és kijelentette, kiváló kapcsolatban van Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel „mindent el tud intéztetni”. Az egyik tanúnak a „felderítő” beszélt arról is, hogy a „lehúzásokból”szerzett pénzek nem hozzá, hanem a Belügyminisztérium „fekete kasszájába”kerülnek, és ő a begyűjtött összegből csak részesedést kap.

A férfi az egyik megkörnyékezett vállalkozónak azt is megígérte, kihozatja az áfacsalás gyanúja miatt letartoztatott üzlettársait a börtönből egy markában lévő megyei főügyész segítségével, de az ügyre már „Pintér Sándor is rábólintott”. A becsapott vállalkozóval D. András elhitette, hogy a főügyész évekkel korábban részegen vadászott és véletlenül meglőtt egy idős asszonyt, aki belehalt a sérüléseibe. Ebből persze azért nem lett később büntetőügy, mert ő a remek összeköttetéseinek köszönhetően megakadályozta az eljárás megindítását – állította a csaló férfi, aki a legszigorúbb kényszerintézkedés megszüntetéséért 90 millió forintot kért és kapott beszélgetőpartnerétől, akinek azzal is hencegett, hogy egy országosan ismert ügyvéd is segíti a „munkáját”. A több nagyobb büntetőügyben is dolgozó védőről azt állította, a 90-es években rendőrként kollégák voltak.

Már a nyomozás elején kiderült, D. Andrást semmilyen szál nem fűzi a fentebb említett hivatalos személyekhez és az ügyvédhez (így a pénzeket nem továbbította, hanem saját céljaira használta), ezért néhány hónapja a férfit és három társát vesztegetést állítva, illetőleg hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsította meg az ügyészség. A banda ugyanakkor szabadlábon védekezhetett, ám úgy tudni, nem hagytak fel a bűncselekmények elkövetésével.

Nevek említése nélkül a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) is kiadott ma egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint több magánszemély feljelentése alapján folyamatban lévő ügyben az ügyészség 2019. február 28-án összehangolt nyomozati cselekményeket végzett és őrizetbe vette D. Andrást.  Az ügyészség is megemlítette, hogy a férfi százmilliós összeget szedett össze, a házkutatások során pedig közel tízmillió forint készpénzt, nagyértékű ékszereket, órákat valamint öt gépjárművet foglaltak le. Hozzátették: a férfit gyanúsítottként hallgatták ki. 

A gyanúsított az első kihallgatása során megtagadta a vallomástételt, letartóztatása indítványozásáról a mai napon döntenek. Ha D. Andrást bűnösnek mondja ki a bíróság, akár 12 évet is kaphat. 

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ